Latere vermelding (definitie)
De latere vermelding is een tweede pagina die wordt gehecht aan een bestaande akte van de Burgerlijke Stand. Denk hierbij aan een geboorteakte of een huwelijksakte.
De echtscheiding komt tot stand op het moment waarop de echtscheidingsbeschikking van de rechtbank wordt ingeschreven in het huwelijksregister van de Burgerlijke Stand. Deze inschrijving gebeurt doordat de ambtenaar van de Burgerlijke Stand een tweede pagina hecht aan de huwelijksakte: de latere vermelding. Op deze latere vermelding staan in het kort de gegevens van de echtscheidingsbeschikking genoteerd. Denk hierbij aan de plaats waarin de rechtbank is gevestigd en de datum van de echtscheidingsbeschikking.
Met latere vermelding officieel gescheiden
De dag waarop de ambtenaar de latere vermelding aan de huwelijksakte hecht is de dag waarop je officieel gescheiden bent. De echtscheiding komt dus niet tot stand op het moment waarop de rechtbank de echtscheiding uitspreekt. Zou de echtscheidingsbeschikking niet worden ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand, dan blijf je getrouwd.
De echtscheidingsbeschikking kan binnen een half jaar nadat zij definitief is geworden worden ingeschreven. De echtscheidingsbeschikking wordt definitief op het moment waarop alle termijnen voor hoger beroep tegen de beschikking zijn verstreken.
Vergeten in te schrijven?
Wat nu als je zou vergeten de echtscheidingsbeschikking tijdig in te laten schrijven? Dan komt de echtscheidingsbeschikking te vervallen en zal de hele echtscheidingsprocedure opnieuw moeten worden gevoerd. Jullie mediator of je advocaat zal deze termijn natuurlijk goed in de gaten houden.