Scheiden en dan?
De meeste mensen weten niet goed wat te doen bij scheiding. Scheiden en dan, vragen ze ons. Je doet dat immers (meestal) maar één keer in je leven. Dus klim je in de computer om antwoord te vinden op je vragen. Wij leggen het allemaal voor je uit. Heb je een vraag die we niet hebben beantwoord? Neem dan contact met ons op voor gratis advies.
Je zit nergens aan vast!
Vind direct het antwoord op jouw vraag:
- Hoe gaan we de zorg voor de kinderen delen?
- Welke bezittingen en schulden neemt ieder op zich?
- Wat doen we met onze woning?
- Wat te doen met de pensioenen?
- Moet er alimentatie betaald gaan worden?
- Kortom: scheiden en nu?
Scheiden en nu? Alles helder uitgelegd
Iedere dag worden we gebeld door mensen die gaan scheiden. Ze hebben meestal geen idee wat daar allemaal bij komt kijken. Geldt dit ook voor jou? Dit zijn de belangrijkste vragen waarop je een antwoord moet gaan vinden.
Hoe gaan we de zorg voor de kinderen delen?
Scheiden en kinderen maakt een scheiding nog lastiger dan hij al is. De zorg voor de kinderen moet altijd voorop staan. Iedere ouder wil immers het beste voor zijn of haar kroost. Daarom moet je een ouderschapsplan maken. Daarin leg je vast hoe je de zorg verdeelt.
Welke bezittingen en schulden neemt ieder op zich?
Bij een echtscheiding moet altijd een overzicht gemaakt worden van de bezittingen en schulden. Heb je een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Lees die papieren dan goed door. Daarin staat namelijk hoe je alles moet verdelen. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd is het simpeler: alles moet gelijk worden verdeeld. Dat geldt ook voor de schulden of bezittingen die je al had voordat je trouwde. Wat je situatie ook precies is, de verdeling moet je heel goed regelen.
Wat doen we met onze woning?
Je woont samen in één huis en maar als gevolg van de scheiding gaat dat natuurlijk niet meer. De vraag is: wie blijft er wonen en onder welke voorwaarden? Of moeten jullie het huis verkopen bij scheiding? Wil jij er blijven wonen, maar is de waarde gedaald? Wat betekent dat voor het koophuis en hypotheek? Zorg dat je hier goed naar kijkt en roep hulp in als het te ingewikkeld wordt. Bijvoorbeeld van een mediator.
Wat te doen bij scheiding met de pensioenen?
Het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of het partnerschap wordt meestal verevend. Veel – vooral jonge – mensen die in scheiding liggen, zien daarvan af. Maar ze staan onvoldoende stil bij de mogelijke gevolgen. Daarom moet je altijd goed in kaart brengen hoeveel pensioen er door ieder is opgebouwd. Vraag daarom eerst de status van jouw pensioen op.
Moet er alimentatie betaald gaan worden?
De hoogte van de alimentatie vormt vaak een probleem bij een echtscheiding. Laat daarom sowieso eerst de partneralimentatie berekenen. Dit is een lastige klus die je moet uitbesteden aan een specialist. Die hebben wij uiteraard voor je in huis.
Kortom: scheiden en nu?
Scheiden: wat nu? Deze vraag bereikt ons dagelijks. Het antwoord hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. De belangrijkste zaken die geregeld moeten worden hebben we besproken. Maar als je meer informatie nodig hebt, neem dan contact met ons op. Onze deskundige medewerkers geven graag antwoord op al je vragen.