Waar ga ik wonen na de scheiding?
Wanneer je besluit te gaan scheiden, is er plotseling veel onzekerheid. Eén van de grootste onzekerheden is de plek waar je na de scheiding gaat wonen. Niet alleen wat jullie willen speelt hierbij een rol, maar ook wat mogelijk is. Daarnaast houd je rekening met het belang van de kinderen.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Tip: ga zo snel mogelijke apart wonen
- Wie gaat waar wonen en wanneer?
- Wie blijft ’thuis’ wonen na scheiding?
- Tijdelijke oplossingen voor vertrekkende partner
- Vragen over wie waar gaat wonen na scheiding?
Tip: ga zo snel mogelijk apart wonen
Zodra je hebt besloten om te gaan scheiden, verandert de relatie met je partner. Meestal treden er spanningen op. Uit onze ervaring blijkt dat het beter is om zo snel mogelijk apart te gaan wonen. Als je dat niet doet, is de kans groot dat emoties hoog oplopen en er ruzie ontstaat. Ruzie is niet bevorderlijk voor het maken van goede afspraken, zoals bijvoorbeeld over de zorg voor de kinderen of de verdeling van jullie bezittingen.
Wie gaat waar wonen en wanneer?
Onder begeleiding van de mediator bespreek je wie waar gaat wonen en wanneer. Je maakt afspraken over zowel de korte als lange termijn.
Korte termijn
Het is zelden makkelijk om op korte termijn een geschikte koop- of huurwoning te vinden. Daarom komt het regelmatig voor dat één van beiden een bepaalde periode in een tijdelijke woning, bijvoorbeeld een vakantiehuisje, moet verblijven. Het kan dan best lastig zijn om de kinderen te ontvangen. Zo’n tijdelijke oplossing kan bovendien hoge kosten met zich meebrengen. Probeer daarom over dit soort zaken duidelijke afspraken te maken met elkaar.
Lange termijn
Op de langere termijn wil je allebei een geschikte plek om te wonen. Het liefst stabiel, binnen je budget en passend voor de kinderen. Samen ga je een aantal vragen beantwoorden:
- Wie neemt de huidige woning over?
- Welke makelaar verzorgt de taxatie van je koopwoning?
- Wat is de maximale hypotheek die je als alleenstaande kunt krijgen?
- Dus: kan jij je partner uitkopen?
- Moet er belasting betaald worden over het uitkoopbedrag?
- Hoe zit het met de aftrek van de hypotheekrente?
Over al deze punten maak je afspraken. De mediator zorgt ervoor dat alles correct wordt vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
Wie neemt de huidige woning over na de scheiding?
Het is geen eenvoudige beslissing om te bepalen wie er in de huidige woning blijft. Drie zaken zijn hierbij van belang:
1. Blijf jij in de echtelijke woning?
Wellicht hebben jullie lange tijd samengewoond. Omdat er in deze periode toch al zo veel verandert, kan het verlaten van je vertrouwde omgeving extra moeilijk voor je zijn. Het is begrijpelijk dat je dan liever ’thuis’ blijft. Aan de andere kant kan een vertrek uit de echtelijke woning misschien ook positief voor je uitvallen: het voelt misschien als het maken van een nieuwe start.
2. Wat betekent dit voor de kinderen?
Voor de kinderen is gebleken dat een vertrek uit de vertrouwde omgeving moeilijk is. Daarbij brengt een scheiding toch vaak al veel onrust. Maar ook voor hen geldt dat een nieuwe start elders ook wel eens juist goed kan uitpakken. Het is belangrijk om hierin goed naar je kind(eren) te blijven kijken en luisteren.
3. Hebben jullie een koop- of een huurwoning?
Als jullie hebben besloten wie in de woning blijft wonen en het betreft een huurwoning, dan kan degene die in het huis blijft, de huurovereenkomst op zijn naam laten zetten. Bij een koophuis ligt dat wat lastiger. Als er een hypotheekschuld is, zal de bank eerst moeten beoordelen of de hypotheek op jouw naam gesteld kan worden en je daarmee de hypotheek alleen kan dragen. Daarnaast kan er sprake zijn van over- of onderwaarde. Die zullen jullie dan moeten verrekenen.
Tijdelijke oplossingen voor vertrekkende partner
Waar kun je nu als vertrekkende partner gaan wonen? Je wilt natuurlijk snel een woning. Binnen een paar weken een nieuwe plek vinden om te wonen, is haast onmogelijk. In sommige gemeentes kan je urgentie aanvragen, maar vaak ook niet. Gelukkig zijn er ook andere manieren. Zo kun je onderzoeken of je tijdelijk een kamer of recreatiewoning kan huren. Soms kan je zelfs bij vrienden of familie terecht.
Vragen over wie waar gaat wonen na de scheiding?
Wie waar gaat wonen blijkt een gevoelig onderwerp. Het is ook nog eens vrij ingewikkeld. Daarom kan het best zijn dat je vragen hebt. Gelukkig zijn wij altijd te bereiken. Wij beantwoorden al je vragen en geven je advies. Neem nu contact op door te bellen.