Uitkopen van partner bij scheiding
Uitkopen van je partner bij scheiding: in Nederland heeft een hoog percentage van de bevolking een koophuis. Daarom komt het bij een scheiding vaak voor dat de één de ander uitkoopt. Als dat geen haalbare kaart is, zal de woning moeten worden verkocht. Deze pagina belicht een aantal belangrijke zaken die komen kijken bij het uitkopen van je partner.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Uitkopen…
- …of verkopen
- Hoeveel is je koophuis waard?
- Huis verkopen bij scheiding
- Nationale Hypotheekgarantie
- Uitkopen partner bij scheiding
- Wat te doen bij meningsverschil?
Uitkopen…
De verdeling van koophuis en hypotheek leidt vaak tot veel gedoe; het is toch een stukje van jezelf waar je afstand van moet doen – of wat je juist wilt behouden. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd dan maakt ieder na de echtscheiding aanspraak op de helft van de waarde van de woning. Daarnaast ben je natuurlijk ook ieder voor de helft hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. De één zou de ander dan kunnen uitkopen. Kijk wel of er overdrachtsbelasting of belasting over het uitkoopbedrag betaald moet worden.
…of verkopen?
Als je geen van beiden in staat bent de woonlasten alleen te dragen, dan moet je het huis verkopen bij scheiding. Ieder wordt dan de helft van de winst of het verlies toebedeeld. Bovendien: gedurende een periode van twee jaar kun je aanspraak blijven maken op hypotheekrenteaftrek bij echtscheiding. Maar als één van beiden de woning wel zou willen en kunnen behouden, dan kun je de ander uitkopen (uitkopen partner bij scheiding). Houd er wel rekening mee dat dit van invloed kan zijn op de maximale hypotheek die je na de scheiding als alleenstaande kunt krijgen. Let ook op of je een boeterente na scheiding moet betalen.
Hoeveel is je koophuis waard?
Hoeveel een koophuis waard is, is een lastige vraag. Je kunt natuurlijk een onafhankelijk makelaar inschakelen die een taxatie uitvoert van het huis. Er wordt dan een waarde vastgesteld die de woning zou moeten hebben in het vrije economische verkeer. Maar krijg je het ook verkocht voor die prijs? Of hebben jullie zo’n geliefde woning, dat geïnteresseerden over elkaar heen buitelen om de woning te bemachtigen? Een huis is zoveel waard als de gek er voor geeft.
Huis verkopen bij scheiding
Weet je al waar je gaat wonen na de scheiding? Als geen van jullie het huis alleen op zich kan nemen en het huis moet verkocht worden, dan kom je er vanzelf achter wat de waarde van de woning is. Als een koper zich meldt, onderhandel je immers over de prijs. Waar je het huis voor wegdoet is dan de feitelijke waarde. Het verschil tussen deze verkoopprijs en de hypotheek (plus de voor de verkoop gemaakte kosten) is het bedrag wat jullie moeten delen – ook als er sprake is van een restschuld.
Nationale Hypotheekgarantie
Mocht er sprake zijn van een restschuld die jullie niet kunnen dragen en hebben jullie een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) op de woning afgesloten, dan zal de NHG de restschuld in veel gevallen overnemen. Zo kan je ook financieel weer door na een scheiding. Ben je niet getrouwd in gemeenschap van goederen? Lees dan de huwelijkse voorwaarden er goed op na om te kijken hoe de woning moet worden verdeeld – als dat al moet gebeuren.
Uitkopen partner bij scheiding
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd en is de woning meer waard dan de hypotheek? Dan ontvangt de ex-partner die uitgekocht wordt de helft van het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheek. Dat zou je uit spaargelden kunnen betalen. Je zou echter ook de hypotheek kunnen verhogen. Is de waarde van het huis lager dan de hypotheekschuld? Dan moet degene die vertrekt de helft van het verschil tussen de waarde en de schuld betalen aan de ander.
Wat te doen bij meningsverschil?
Als het je niet lukt om in goed overleg afspraken te maken over het uitkopen bij scheiding, kan het zinvol zijn om je te wenden tot een ervaren mediator. Die zal jullie dan begeleiden bij het vinden van een goede oplossing zodat het uitkopen bij scheiding op een manier gebeurt waar beide partijen achter staan.