Scheiding aanvragen
Een scheiding aanvragen kun je doen als jij vindt dat jullie relatie moet eindigen. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn niet heel streng. We gaan eerst in op de vraag hoe je aan je partner meldt dat jullie gaan scheiden. Het is namelijk erg belangrijk dat zorgvuldig te doen. Daarna leggen we uit hoe het aanvragen van de echtscheiding precies in zijn werk gaat.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Echtscheiding aanvragen: zo vertel je het je partner
- Vinger wijzen? Zo zijn we niet getrouwd
- Scheiding aanvragen: op welke juridische grond?
- Hoe vraag ik een echtscheiding aan?
- Wie kan een scheiding aanvragen?
- Wat kost een echtscheiding aanvragen?
- Inschrijving in registers van de burgerlijke stand
Echtscheiding aanvragen: zo vertel je het je partner
De scheiding aanvragen is wat jou betreft onvermijdelijk. Het besluit dat je gaat scheiden, staat vast. Aan jou nu de zware taak om dit besluit met jouw partner te delen. Dit heet de scheidingsmelding. Het is belangrijk dat je dit zorgvuldig doet.
Veel scheidingen verlopen moeizaam en lopen uit op een vechtscheiding omdat er geen goede scheidingsmelding heeft plaatsgevonden. Wees je daarom bewust van het feit dat wat je nu gaat doen, van grote invloed zal zijn op het verloop van je scheiding. We geven je een aantal handvatten die jou hierbij zullen helpen.
Wil je met me trouwen? We gaan scheiden
Wil je met me trouwen? Bijna iedereen weet nog wel hoe dat ging. Ging jij destijds ook plechtig op je knieën? Misschien ben jij niet zo ver gegaan. Maar je weet vast nog op welk moment jullie besloten de volgende stap te gaan nemen. Eerst praatten jullie over een leven lang samen zijn en op een dag viel het besluit dat jullie wilden trouwen (of samenwonen, of een geregistreerd partnerschap aan wilden gaan).
Bij een scheiding werkt dat precies zo, alleen omgekeerd. Jij zult dus de boodschap moeten brengen, of je dat nou moeilijk en spannend vindt, of niet. Let wel: jíj moet de scheidingsmelding doen. En niemand anders.
Vertel het zelf: we gaan scheiden
Vertel het zelf. Op een geschikt moment. Niet terwijl je schreeuwend de voordeur uitrent met twee koffers in je hand. Er zijn veel stellen waarbij een mogelijke echtscheiding al een hele tijd in de lucht hangt of zelfs al eens onderwerp van gesprek is geweest. Maar een scheidingsmelding doen is andere koek. Zodra je je beslissing hebt genomen, vertel je het. Neem dus niet zomaar aan dat jouw partner al begrepen heeft dat de scheiding onvermijdelijk is.
Eerlijk is eerlijk
Vertel het en wees daarbij zo eerlijk en transparant mogelijk, zonder de ander onnodig te kwetsen. Als jullie een langere tijd een relatie met elkaar hebben gehad, dan heeft jouw partner er recht op dat jij – ook aan het einde van de relatie – eerlijk bent in jouw redenen om met elkaar te stoppen. Neem je partner daarom mee in de ontwikkeling die jij hebt doorlopen, tot het moment dat je daadwerkelijk besloot te gaan scheiden. Vertel hoe je ermee hebt geworsteld.
- Wat heeft je zo doen twijfelen aan de relatie?
- Wat is er gebeurd met het oorspronkelijke gevoel van verliefdheid dat je voor je partner had?
- Wanneer ging het mis?
- Waarin ben jij zelf tekortgeschoten?
Ben je vreemd gegaan?
Als je al een nieuwe relatie hebt of anderszins vreemd bent gegaan, vertel je dat ook. Dat is ongelooflijk moeilijk, want je weet dat dit kwetsend is voor je partner. Maar dat maakt het niet minder belangrijk. Bovendien: stel je eens voor dat dit op een later tijdstip naar buitenkomt? Tegen het eind van de mediation bijvoorbeeld, net voordat het echtscheidingsconvenant wordt ondertekend? Of twee maanden na de scheiding als er iets moet wijzigen in het ouderschapsplan? Dan zal gezamenlijk de scheiding aanvragen nog een hele toer worden.
Boodschap scheiding aanvragen niet verzachten
Eerlijkheid houdt ook in dat je de boel niet gaat verzachten. Bijvoorbeeld omdat dat makkelijker is voor jou. Zeg dus niet: ‘Denk je ook niet dat het beter is als we misschien gaan scheiden?’ Maar zeg: ‘Ik heb besloten dat we gaan scheiden.’ In Nederland is het immers zo, dat als één van beiden wil scheiden, dat ook gewoon kan. Je kunt scheiden als de ander dat eigenlijk niet wil. Als jij de scheiding gaat aanvragen, dan kan dat dus. Of je partner dat nou leuk vindt of niet. Tenzij je natuurlijk nog twijfelt. Maar als je nog twijfelt, dan ben je nog niet klaar voor de scheidingsmelding.
Vinger wijzen? Zo zijn we niet getrouwd
Het is natuurlijk het makkelijkste om je partner de schuld te geven van het mislukken van de relatie. ‘Als jij maar zus of zo had gedaan, dan had ik me nu niet zus en zo gevoeld en dan zouden we nu niet gaan scheiden’. Maar zo zijn we niet getrouwd! Als jouw relatie is mislukt, dan komt dat omdat het jullie beiden niet is gelukt. Jouw aandeel daarin is net zo belangrijk als dat van je partner. Ook al wil je liever dat dit niet waar is. Wees je daarvan bewust en benoem dat ook duidelijk. Laat zien waar jij fouten hebt gemaakt. Geef je partner inzicht in jouw gevoelens van spijt, die je misschien wel hebt. Zorg ervoor dat de ander niet het gevoel heeft helemaal alleen verantwoordelijk te zijn voor het mislukken van jullie relatie.
Scheiding aanvragen: op welke juridische grond?
In Nederland is er eigenlijk maar één grond op basis waarvan een scheiding kan worden geaccepteerd door de rechter: het huwelijk moet ‘duurzaam ontwricht’ zijn. Uiteraard is dit een tamelijk ruim begrip, maar het gaat erom dat je echt niet langer meer bij elkaar kunt blijven. Het komt hierop neer: als jij vindt dat jullie relatie duurzaam is ontwricht, dan is dat voor de rechter voldoende. Er wordt dus ook geen schuldige aangewezen.
Hoe vraag ik een echtscheiding aan?
Je kunt niet zelfstandig naar de rechter toe. Daarvoor heb je een advocaat of mediator nodig. Je kiest voor een mediator als je in goed overleg wil scheiden. Maar je gaat naar een advocaat als je dat niet zit zitten (of er geen vertrouwen in hebt).
Wie kan een scheiding aanvragen?
Niet iedereen kan in Nederland een scheidingsbemiddelaar opdracht geven om een scheiding aan te vragen. Er zijn twee basisvoorwaarden waaraan moet worden voldaan. Je moet allebei de Nederlandse nationaliteit hebben. En tenminste één van de partners moet minstens een half jaar in Nederland een gewone verblijfplaats hebben gehad.
Wat kost een echtscheiding aanvragen?
De kosten van het aanvragen hangen af van hoe ingewikkeld jullie scheiding is. Je moet de kosten van de aanvraag zelf dan ook zien in de context van jullie gehele scheiding. Op de pagina kosten scheiding leggen we precies uit hoe dat zit.
Inschrijving in registers van de burgerlijke stand
Zodra je de hele echtscheidingsprocedure hebt doorlopen, wordt de scheiding ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dat wordt voor je geregeld, uiteraard. Je ondertekend dat ook een document waarin je verklaart niet in hoger beroep te zullen gaan. Als jullie dat allebei hebben gedaan, wordt de scheiding ingeschreven. Je bent nu officieel gescheiden.
Meer weten?
Ga jij je echtscheiding aanvragen maar heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Onze deskundige medewerkers geven graag antwoord op al je vragen.