E-mail 085-8081 499
X

Scheiden zonder rechter

Scheiden zonder rechter kan alleen wanneer je niet gehuwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt. Als je samenwoont – mét of zonder samenlevingsovereenkomst – kan je scheiden zonder rechter. Het blijft dan natuurlijk nog steeds belangrijk dat je goede afspraken maakt en die zorgvuldig vastlegt.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar: 


Echtscheiding of scheiding? 

Er bestaat een belangrijk verschil tussen een echtscheiding of scheiding. Bij een echtscheiding ben je gehuwd ‘in de echt’. Gewoon getrouwd dus. Alleen de rechter kan die verbintenis (het huwelijk) ontbinden: de echtscheiding. Als je samenwoont is daarvan geen sprake. Als je dan uit elkaar gaat, is er sprake van een scheiding. Je bent immers niet verbonden in ‘de echt’.  

terug naar boven

Samenwonen of geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen

De Nederlandse wet biedt slechts twee mogelijkheden om te scheiden zonder rechter: of je gaat je samenlevingsovereenkomst ontbinden of je hebt een geregistreerd partnerschap. Althans, voor het geregistreerd partnerschap geldt wel de voorwaarde dat je geen minderjarige kinderen hebt. Het is niettemin altijd verstandig om goede afspraken te maken en vast te leggen in een scheidingsconvenant.

terug naar boven

Scheiden zonder rechter in de toekomst

Momenteel buigt de politiek zich over de vraag of je ook kunt scheiden zonder rechter als je wel getrouwd bent. De voorwaarde dat je geen minderjarige kinderen hebt, zal echter blijven gelden. Of die wet het gaat halen, is nog de vraag. 

terug naar boven

Ik lig in scheiding, wat nu?

Als jij en je partner uit elkaar gaan, moet er van alles geregeld worden. Bij een koophuis moet bijvoorbeeld besloten worden wie er blijft wonen. Of misschien kiezen jullie voor iets anders: het huis verkopen bij scheiding. Bovendien moet je afspraken maken voor de toekomst. Bij wie gaan de kinderen wonen en hoe geef je de omgangsregeling verder vorm? Je kunt al deze zaken vastleggen zonder dat je daarvoor een rechter nodig hebt. 

terug naar boven

Mediator bij scheiden zonder rechter

Bij een scheiding kun je een beroep doen op een mediator. Deze helpt jullie een eventuele vechtscheiding voorkomen. Er is volop ruimte voor emoties. Maar een mediator ziet er ook op toe dat alle praktische zaken goed geregeld worden. 

terug naar boven

Maak een afspraak met een mediator

Mediation helpt om te scheiden bij samenleven zonder rechter. Je kunt hiervoor een afspraak met een mediator. Deze ervaren professional helpt jullie met de gehele scheiding. Je kunt vandaag nog een mediator zoeken. Omdat wij alleen werken met de meest ervaren mediators, weet je zeker dat je in goede handen bent. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!