Als samengesteld gezin samenwonen?
Je bent alweer een tijdje gescheiden en wilt opnieuw gaan samenwonen of trouwen met een nieuwe partner. Dan ontstaat er een samengesteld gezin. Waar moet je rekening mee houden? En hoe makkelijk of moeilijk is leven in een samengesteld gezin?
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Omgangsregeling aanpassen bij samengesteld gezin
- Stiefouder geen makkelijke rol
- Invloed op kinderalimentatie?
- Samengesteld gezin moeilijk?
- Ongelukkig?
- Ga je als samengesteld gezin uit elkaar?
Omgangsregeling aanpassen bij samengesteld gezin
Toen je ging scheiden zijn er afspraken gemaakt over de zorg voor de kinderen. Je hebt de omgangsregeling vastgelegd in het ouderschapsplan. Maar wanneer je een nieuwe partner hebt, verandert de situatie. Misschien heeft hij of zij zelf ook kinderen. Dit kan gevolgen hebben voor de omgangsregeling. Wellicht wil je de omgangsregeling wijzigen. Bespreek dit met je ex-partner en de kinderen.
Stiefouder geen makkelijke rol
Ga je als samengesteld gezin samenwonen? Dan krijgt een kind te maken met een stiefvader of stiefmoeder. Deze zal zich ook gaan bemoeien met de opvoeding van jouw kind. Dat kan spanningen veroorzaken. Als ouder voel je je bij conflicten misschien verscheurd. Kies je voor je kinderen of voor je nieuwe partner? En als stiefouder sta je vaak ook maar een beetje aan de zijlijn. Als het erop aankomt, zijn het immers toch niet jouw kinderen. Dat kan best lastig zijn.
Invloed op kinderalimentatie?
Een samengesteld gezin heeft altijd invloed op de kinderalimentatie. Wanneer je gaat trouwen met je nieuwe partner, dan is deze na een huwelijk of geregistreerd partnerschap net zo goed onderhoudsplichtig voor je kind. Bovendien kunnen er wijzigingen optreden in jouw recht op de combinatiekorting. Laat daarom altijd een nieuwe alimentatieberekening maken. Zo houd je goed zicht op de financiën bij een (nieuw) samengesteld gezin.
Samengesteld gezin moeilijk?
Is leven in een samengesteld gezin moeilijk? Dat verschilt van persoon tot persoon. Het ouderwetse beeld van Vrouw Holle, de lelijke stiefmoeder, gaat niet meer op. Maar de verhouding tussen de stiefouder en kinderen kan best lastig zijn. Vooral als ze elkaar niet zo liggen, wat natuurlijk zomaar kan. Veel zal bovendien afhangen of er sprake is van een vechtscheiding. Als dat zo is, dan zullen de kinderen wellicht uit loyaliteit lelijk doen tegen de stiefouder.
Ongelukkig?
Als het leven in een samengesteld gezin moeilijk is, betekent dit nog niet dat je ongelukkig wordt. Uiteindelijk gaat het erom dat de problemen op een goede manier besproken kunnen worden. Lukt dat niet zelfstandig? Zoek dan hulp bij een mediator of coach. Alleen door te praten, kan je voorkomen dat je ongelukkig wordt.
Ga je als samengesteld gezin uit elkaar?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het gewoon niet lukt. Als iedereen in je samengesteld gezin ongelukkig is en blijft, wat doe je dan? Dan kan het zo zijn dat je als samengesteld gezin uit elkaar gaat. Zoek dan in ieder geval hulp bij scheiden. Uit elkaar gaan is al moeilijk genoeg, maar helemaal als je met twee gezinnen samenwoont.
Gratis telefonisch advies
Heb je nog vragen of weet je niet goed wat je moet doen? Bel ons dan gerust even. Wij werken dagelijks met dit soort kwesties en kunnen je goed adviseren. Dat doen we overigens gratis en vrijblijvend.