Omgangsrecht
Omgangsrecht speelt een belangrijke rol bij echtscheiding. Dit houdt in dat jullie kind recht heeft op de omgang met beide ouders. Je kind mag namelijk tijd doorbrengen met je ex-partner, zelfs wanneer het kind bij jou woont. Zowel jij als je ex-partner krijgen dus de kinderen te zien na een echtscheiding.
Je zit nergens aan vast!
Op deze pagina lees je over de volgende onderwerpen:
- Omgangsregeling leg je vast in een ouderschapsplan
- Ontzegging van het omgangsrecht: wanneer?
- Kinderen lijden onder jullie ruzies
- Maak duidelijke afspraken onder begeleiding van mediator
- De omgangsregeling vormgeven
Omgangsregeling leg je vast in een ouderschapsplan
Om het omgangsrecht op de juiste wijze vorm te geven, is het van belang dat er een omgangsregeling wordt opgesteld. Deze leg je vast in een ouderschapsplan en is wettelijk verplicht. Ook dit kun beste doen onder de begeleiding van een ervaren mediator.
Ontzegging van het omgangsrecht: wanneer?
Soms is het beter dat de kinderen na de scheiding bij één van de ouders gaan wonen. Of dat zij zelfs helemaal geen contact meer hebben met vader of moeder. Er zijn 4 redenen waarom je de rechter tot ontzegging omgangsrecht kunt verzoeken. We zetten ze op een rijtje.
- De geestelijke en/of lichamelijke ontwikkeling van het kind komt erdoor in de knel;
- De ouder is ongeschikt of niet in staat voor omgang met het kind;
- Een kind van 12 jaar of ouder dat zelf bezwaren heeft;
- Het omgangsrecht raakt in conflict met andere zwaarwegende belangen.
Als je in deze situatie terecht bent gekomen, dan is een vechtscheiding voorkomen waarschijnlijk niet gelukt.
Kinderen lijden onder jullie ruzies
Als jullie veel ruzie maken, dan lijden de kinderen daar onder. Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de impact van ruziënde ouders op het welzijn van de kinderen. Soms delen kinderen hun pijn op internet. Op de pagina van Villa Pinedo wordt dat heel mooi gedaan.
Maak duidelijke afspraken onder begeleiding van mediator
Je kunt goede afspraken maken over een omgangsregeling met een kind. Hiervoor kun je een ervaren mediator inschakelen, die deskundig is op het gebied van omgangsrecht. Hij helpt je bij het schrijven van het ouderschapsplan. Met mediation voorkom je dat de zaak voor de rechter komt. Bovendien worden kinderen van 12 jaar en ouder in de rechtbank gevraagd hoe ze over de omgangsregeling denken. Voor een kind kan het heel lastig zijn om op deze manier aan te geven wat hij of zij wil.
De omgangsregeling vormgeven
Goede afspraken zijn dus noodzakelijk, zowel voor jullie als voor het kind. Zorg daarom dat je een kind niet vergeet en schakel een mediator in die jullie kan helpen bij het nemen van de best mogelijke beslissingen. Ook de omgangsregeling wijzigen kan je met behulp van de mediator doen.