Kinderen en scheiding: antwoord op al je vragen
Kinderen en echtscheiding vormen een ongelukkige combinatie. Een kind wil dat zijn ouders altijd bij elkaar blijven. Zeker voor jonge kinderen is het ondenkbaar dat hun ouders dat niet doen. Als hun ouders dan toch in scheiding liggen, trekt dat een zware wissel op het leven van de kinderen. Scheiden met kinderen moet je dan ook met veel aandacht doen. Waar moet je allemaal op letten?
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Effect scheiding op kind
- Kind voorbereiden op scheiding
- Hoe vechtscheiding voorkomen?
- Echtscheiding, kinderen en omgangsrecht
- Kinderen en scheiding beter door mediation
- Echtscheiding met kind: ouderschapsplan opstellen
- Co-ouderschap?
- Scheiding en samengesteld gezin
- Kinderen en echtscheiding: wat als alles misgaat?
- Scheiding en kinderen in Nederland: de cijfers
- Mediation bespaart een hoop ellende
- Online scheiden: als het echt niet ander kan
Effect scheiding op kind
Voor jou is een scheiding ingrijpend, maar voor je kinderen is dat het zeker ook. Er verandert veel in hun leven. Dat heeft vaak grote invloed op hun welzijn en kan leiden tot probleemgedrag. Wat verandert er zoal voor mijn kind als ik ga scheiden? Wat kan ik het beste doen als ik wil scheiden? Het allerbelangrijkste is in ieder geval dat je goed blijft praten met je kinderen.
Kind voorbereiden op scheiding
Het leven staat op zijn kop als je als kind hoort dat je ouders uit elkaar gaan. Kinderen denken dat ouders en hun huwelijk onsterfelijk zijn. Ineens blijkt dat toch niet zo te zijn. Vaak moet er worden verhuisd. Wellicht moet je meer werken om de lasten te kunnen blijven dragen. Je bent dan minder thuis. Het dagelijkse leven verandert daardoor ingrijpend. Als er dan ook nog nieuwe partners in het spel komen, is dat erg veel om te behappen. Daarom moet je je kind goed voorbereiden op de scheiding. Dat doe je door regelmatig met elkaar over de scheiding te praten.
Hoe vechtscheiding voorkomen?
Wat ook de reden is van de relatiebreuk, een vechtscheiding voorkomen zou prioriteit nummer één moeten zijn. Het is al heel wat voor een kind om een echtscheiding door te komen die goed verloopt. Maar een vechtscheiding kan zomaar traumatisch zijn. De schade die je je kind toebrengt, zal hij of zij nog letterlijk tientallen jaren meedragen. Zoek daarom altijd de juiste hulp bij scheiden.
Echtscheiding, kinderen en omgangsrecht
Het Nederlandse omgangsrecht bepaalt dat je allebei recht hebt op omgang met je kinderen. Alleen in heel bijzondere gevallen kan dat recht je worden ontzegd. Bijvoorbeeld wanneer de rechter oordeelt dat je geen veilige plek kunt bieden. Dus wat je ook doet: beide ouders mogen de kinderen blijven zien. De vraag is alleen nog hoe vaak? Dat spreek je af in het ouderschapsplan.
Kinderen en scheiding beter door mediation
Om te voorkomen dat ruzies tussen de ouders escaleren, is het verstandig om in mediation te gaan. Want onder begeleiding van de mediator kom je tot duurzame afspraken met elkaar. De ervaring leert dat zelfs paren met de heftigste ruzies weer met elkaar in gesprek gaan. Ze willen beiden immers het beste voor hun kinderen. Zodra ze dat allebei voor ogen hebben, is het maken van het ouderschapsplan een stuk makkelijker.
Echtscheiding met kind: ouderschapsplan opstellen
Het ouderschapsplan maken is een belangrijk onderdeel van iedere scheiding met kinderen. Niet alleen is het verplicht, het ouderschapsplan geeft ook rust. Je spreekt er namelijk in af hoe je de zorg met elkaar deelt. De omgangsregeling staat erin, maar je kunt bijvoorbeeld ook afspraken maken over het omgangsrecht van grootouders. Ook of er kinderalimentatie moet worden betaald, staat omschreven. Soms moet je de omgangsregeling wijzigen. Hoe jullie dat willen doen, staat ook in het ouderschapsplan.
Co-ouderschap?
Steeds meer ouders kiezen voor co-ouderschap. Hoewel het geen juridisch bestaand begrip is, wordt er over het algemeen mee bedoeld dat de zorg ongeveer gelijk wordt verdeeld. Als je daarvoor kiest, stel je een co-ouderschapsplan op. Zo’n plan lijkt heel erg op een ‘gewoon’ ouderschapsplan. Je spreekt er ook in af wat je doet als het toch niet blijkt te werken (de co-ouderschap beëindigen).
Scheiding en samengesteld gezin
De meeste mensen krijgen na hun echtscheiding wel weer een nieuwe partner. Het is dan natuurlijk niet vreemd als diegene ook kinderen heeft. Als je vervolgens met elkaar en elkaars kinderen gaat samenwonen, spreken we van een samengesteld gezin. Aan zo’n nieuwe situatie kleven allerlei voors en tegens. Niet alleen in financiële zin (wie ontvangt de combinatiekorting?), maar natuurlijk vooral in emotionele zin.
Kinderen en echtscheiding: wat als alles misgaat?
Pijnlijk maar waar: je zult niet de eerste zijn waarbij de kinderen kopje ondergaan. Een scheiding is loodzwaar voor ze. Als je als ouders er dan niet voor ze kunt zijn, kan dat traumatisch zijn. Om kinderen van gescheiden ouders te ondersteunen is Villa Pinedo opgericht. Wij dragen deze fantastische organisatie al sinds haar oprichting een warm hart toe.
Scheiding en kinderen in Nederland: de cijfers
In Nederland is het thema scheiding en kinderen erg actueel. We zetten even wat feiten op een rij:
- Volgens het CBS hebben tegenwoordig gemiddeld 6 op de 10 scheidende paren minderjarige kinderen;
- Per jaar krijgen bijna 70.000 van hen te maken met de scheiding van hun ouders;
- In ruim 20% procent van de gevallen was één kind betrokken;
- In ruim 35% waren dit er twee of meer;
- Ongeveer 50% van de betrokkenen was op het moment van de scheiding jonger dan 10 jaar.
Heftige cijfers inderdaad. De vraag is nu: wat ga jij doen om je scheiding zo pijnloos mogelijk te laten verlopen?
Mediation bespaart een hoop ellende
Zeker als je kinderen hebt, heb je er veel voor over om netjes te scheiden. Dat betekent dat je als ouders nooit ruziemaakt waar de kleintjes bij zijn. Je mag ze er niet bij betrekken! Maar het betekent ook dat je goede afspraken moet maken. Dat doe je het beste via mediation. Een mediator zoeken is zo gedaan. Maak gratis kennis met een ervaren mediator bij jou in de buurt en ga aan het werk. Daar krijg je absoluut geen spijt van. Twijfel je? Lees meer over welke voordelen mediation heeft.
Online scheiden: als het echt niet anders kan
Als je verhouding met je partner nog te gevoelig ligt, kun je ook kiezen voor online mediation. Bij online scheiden kom je niet bij elkaar maar regel je alles via internet. Een speciaal opgeleide mediator begeleidt jullie dan. Omdat je geen live-contact hebt, kun je goed nadenken voordat je reageert. Daarmee kun je verdere ruzie voorkomen.