Boeterente na scheiding: vraag & antwoord
Wat is boeterente en wat betekent het voor jou? Boeterente kan een vervelende verrassing zijn als je na je scheiding het huis overneemt. Hij geldt alleen voor mensen die scheiden en een huis hebben waarop een hypotheek rust. Hieronder hebben wij een aantal vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Wat is een boeterente?
- Waarom moet ik deze ‘boete’ eigenlijk betalen?
- Wanneer moet ik boeterente betalen?
- Hoe hoog ligt de boete?
- Waar moet ik op letten?
- Hoe voorkom ik dat ik een boeterente moet betalen?
- Vragen? Neem contact op
Wat is een boeterente?
Wanneer je het koophuis waar jullie voorheen samen woonden wilt overnemen, moet je je ex ‘uitkopen‘. Om dit te doen moet de hypotheek over worden gesloten, zodat deze alleen op jouw naam komt te staan. Bij de meeste banken betaal je hiervoor extra rente. Deze extra rente noemen we de de boeterente.
Waarom moet ik deze ‘boete’ eigenlijk betalen?
Als je een hypotheek afsluit, wordt de rente meestal voor een bepaalde periode vastgezet. De hypotheekverstrekker, vaak een bank, gaat er dus van uit dat ze over deze periode inkomsten hebben. Als de hypotheek door een scheiding vroegtijdig wordt beëindigd, loopt de bank deze inkomsten in de toekomst mis. Om dit te compenseren brengt de bank doorgaans een boete in rekening.
Wanneer moet ik boeterente betalen?
Deze rente betaal je alleen als jij of je ex-partner jullie voormalige huis overneemt. Wie wat betaalt is, als het goed is, opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Je hoeft dus geen boeterente te betalen als jullie gezamenlijk besluiten om het huis te verkopen.
Hoe hoog ligt de boete?
De hoogte van de boete hangt af van een aantal factoren. Denk dan aan:
- De hoogte van de rente;
- De hoogte van de ‘nieuwe’ rente;
- De resterende rentelooptijd;
- Het resterende bedrag van de hypotheek.
Als je bijvoorbeeld voor een lange periode de rente hebt laten vastzetten, is de kans groot dat de boeterente hoog uitvalt.
Waar moet ik op letten?
Als je ex jouw uitkoopt, is het van belang dat de hypotheekverstrekker jou ontslaat uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Als dit niet gebeurt, blijf je toch medeverantwoordelijk voor het afbetalen van de hypotheekschuld. Hiervoor wordt doorgaans een overeenkomst opgesteld. Zodra je deze hebt ondertekend, ben je niet meer verantwoordelijk.
Hoe voorkom ik dat ik een boeterente moet betalen?
Zo’n boeterente kan er aardig inhakken. De kosten van de scheiding zijn doorgaans al hoog genoeg. Welke opties heb je als je absoluut geen boeterente wilt betalen?
1. Samen eigenaar blijven
Jullie kunnen ervoor kiezen om samen eigenaar te blijven van het huis. Dit heeft wel invloed op de belasting en aftrekposten. Ook kan je, mocht je in de toekomst een nieuw huis willen kopen, waarschijnlijk niet nog een hypotheek afsluiten. De lasten van je eerste hypotheek worden namelijk ook meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek.
2. Verkopen
Ook kunnen jullie ervoor kiezen om het huis simpelweg te verkopen. Voor het vervroegd aflossen van de hypotheek betaal je namelijk geen boeterente. Bij de verkoop van een huis komen natuurlijk wel veel andere zaken kijken.
Vragen? Neem contact op
Heb je nog vragen over boeterente? Neem dan contact op. Onze juridische experts beantwoorden al je vragen en geven professioneel advies. Contact opnemen kan telefonisch of via de mail. Ook kun je je nummer achterlaten, dan bellen wij jou terug.