Belasting over uitkoopbedrag: vraag en antwoord
Wanneer betaal je bij scheiding belasting over het uitkoopbedrag? Je gaat scheiden of bent net gescheiden en hebt besloten om je ex-partner te gaan uitkopen. Zo kun je in je eigen huis blijven wonen. Er zijn manieren waarop je kunt voorkomen dat je belasting over dit bedrag hoeft te betalen. We leggen het hieronder duidelijk aan je uit.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Geen belasting betalen bij gemeenschap van goederen
- Scheve verdeling: wel belasting betalen?
- Vrijstelling fiscale partners
- Voorkomen van belasting over uitkoopbedrag
- Restbedrag als schuld
- Vragen over belasting bij uitkoopsom?
Geen belasting betalen bij gemeenschap van goederen
Uitkopen partner hoeft geen probleem te zijn. Degene die wordt uitgekocht, kan in één keer een grote hoeveelheid geld krijgen. Je zou daarom zeggen dat je hierover belasting moet betalen. Dit is echter niet het geval. Omdat dit geld eigenlijk ook van de vertrekkende partner is, telt dit niet als inkomstenbron. De uitkoopsom is dus als het ware ‘eigen geld’, waardoor er geen belasting over betaald hoeft te worden. Let op: dit is alleen het geval als je in gemeenschap van goederen was getrouwd. Hou er verder rekening mee dat degene die de ander uitkoopt misschien overdrachtsbelasting moet betalen.
Scheve verdeling: wel belasting betalen?
Soms kiest men ervoor om niet het gehele uitkoopbedrag te betalen. Zo kan de andere partner, ondanks het feit dat hij of zij niet genoeg geld heeft, toch in het huis wonen en hoeft de woning niet verkocht te worden. Vooral voor de kinderen kan zo’n regeling fijn zijn. Zij hoeven dan immers niet te verhuizen. Op gebied van belasting kan dit wel risico’s met zich meebrengen. De Belastingdienst kan dit namelijk als een ‘schenking’ zien. Daar wordt wel belasting over geheven.
Vrijstelling fiscale partners
Voor deze ‘schenkingsbelasting’ geldt er een ruime vrijstelling als jullie nog fiscale partners zijn. Dit fiscaal partnerschap eindigt pas als één van beide partners op een ander adres staat ingeschreven en de echtscheidingsbeschikking is afgegeven door de rechter. De beschikking moet dan ook weer zijn ingeschreven in het huwelijksregister.
Voorkomen van belasting over uitkoopbedrag
Er kan ook worden gekozen om het uitkoopbedrag in meerdere termijnen te betalen. Zo wordt er geen belasting over het uitkoopbedrag geheven en wordt het ook niet gezien als een schenking. Dit is fijn als de partner die graag in het huis willen blijven wonen niet genoeg geld heeft. Op deze manier kan hij of zij toch in de eigen woning blijven wonen. Ook voor de kinderen is het fijn om op een vertrouwde en bekende plek te blijven wonen. Het gehele uitkoopbedrag wordt in een latere fase wel gewoon betaald.
Restbedrag als schuld
Ook kan worden afgesproken dat het resterende bedrag blijf bestaan als schuld. Dit wordt dan zo afgesproken dat deze schuld niet opeisbaar is tijdens het leven van de partner. Deze schuld maakt later deel uit van de erfenis.
Vragen over belasting bij uitkoopsom?
Twijfel je, heb je vragen of wil je advies? Neem dan snel contact met ons op. Onze juridische experts staan al voor je klaar. Zij helpen jou graag verder. Natuurlijk zit je nergens aan vast. Neem contact op door te bellen, te mailen of door je nummer achter te laten. Dan bellen wij binnen drie kwartier terug.