E-mail 085-8081 499
X

Alimentatieberekening 

De alimentatie berekenen hoort bij iedere scheiding. Je kunt zelf een alimentatieberekening maken met onze online tools. Dan krijg je alvast een goed idee waar je aan toe bent. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:



Alimentatie en echtscheiding

Bij een echtscheiding stelt een rechter vast of er alimentatie betaald moet worden. Als je minderjarige kinderen hebt, dan moet je doorgaans meer alimentatie betalen dan wanneer je kinderloos bent gebleven. De hoogte van de alimentatie hangt bovendien af van jullie beide inkomens. Vaak wordt gedacht dat alleen mannen alimentatie moeten betalen. Maar dat is een misverstand. De wet maakt geen onderscheid op grond van sekse. 

terug naar boven

Alimentatie berekenen online

Wij worden iedere dag gebeld door mensen die gaan scheiden. Heel vaak is één van hun eerste vragen: Mijn ex-partner zegt dat ik geen recht heb op alimentatie. Daarom wil hij geen alimentatie betalen. Klopt dat wel? De hoogte van de alimentatie hangt echter van een aantal factoren af; iedereen betaalt een ander bedrag. Maar om je alvast een idee te geven hoeveel je gaat betalen of ontvangen, hebben wij twee tools ontwikkeld waarmee je online gratis deze berekening kunt maken. 

terug naar boven

Gratis rekentools: 2 soorten alimentatieberekening

We maken onderscheid tussen twee soorten alimentatieberekening: voor partners en voor kinderen. Kinderen gaan altijd voor. Dat staat in de wet. Dus we kijken eerst hoe hoog hun alimentatie moet zijn. Pas daarna gaan we aan de slag voor de berekening van de partneralimentatie. De berekening van de kinderalimentatie houdt rekening met de draagkracht van beide ouders en het kindgebonden budget. De hoogte  van de kinderalimentatie berekenen doe je met onze gratis rekentool.

Partneralimentatie berekenen kan ook, al werkt dat iets anders. Daarvoor moet je namelijk eerst een behoefteberekening maken. Daarmee kijk je of er behoefte is aan alimentatie van je ex-partner. Als die er is, dan ga je kijken of je de draagkracht hebt om die te kunnen betalen. Dat doe je met behulp van de draagkrachtberekening

terug naar boven

Alimentatie ieder jaar omhoog

Ieder jaar wordt alles duurder. De meeste mensen gaan ieder jaar daarom iets meer verdienen. Vandaar dat ook de alimentatie jaarlijks wordt geïndexeerd. Jaarlijks stelt de minister van justitie vast met welk percentage dat moet gebeuren. Gebruik onze rekentool indexering alimentatie om te bepalen met hoeveel jouw alimentatie omhoog moet. 

terug naar boven

Laat je bijstaan door een deskundige

Het is prima om zelf alvast aan de slag te gaan met onze rekentools. Vooral het berekenen van de kinderalimentatie is een koud kunstje. Maar bij de berekening van de alimentatie voor partners komt heel wat meer kijken. Er wordt dan ook rekening gehouden met zaken als woonlasten en combinatiekorting. Omdat het om veel geld kan gaan gedurende een periode van wel twaalf jaar, is het verstandig om hiermee voorzichtig om te gaan. Je kunt daarom het beste een deskundige inschakelen. 

terug naar boven

Mediator verzorgt ook jouw alimentatieberekening

Als je gaat scheiden met hulp van één van onze mediators, dan zorgen zij voor een goede alimentatieberekening. Dat niet alleen, ze leggen de afspraken hierover ook voor je vast in het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Als je gehuwd bent of je geregistreerd partnerschap laat ontbinden, dan zorgt de mediator ook voor het verzoek aan de rechter en de inschrijving bij de gemeente. Kortom, de hele echtscheidingsprocedure is bij ons in goede handen. 

terug naar boven

Mijn ex weigert te betalen: wat nu?

Helaas komt het maar al te vaak voor dat iemand alimentatie weigert te betalen. Omdat dit in toenemende mate tot problemen leidde, heeft de overheid het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in het leven geroepen. Deze overheidsdienst zal de alimentatie namens jou gaan vorderen. Maar je hoeft niet te wachten tot dit is gelukt; het LBIO schiet het geld voor zodat je niet iedere maand in de financiële problemen komt. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!