Aftrek hypotheekrente bij echtscheiding
De Belastingdienst hanteert een regeling waarbij je de hypotheekrente nog twee jaar nadat je de woning hebt verlaten mag blijven aftrekken. Op deze manier wil de Belastingdienst de overgang van samenwonen naar gescheiden wonen op financieel gebied wat gemakkelijker maken. Doordat de fiscus de aftrekbaarheid van je hypotheekrente twee jaar langer toestaat, draagt de fiscus als het ware bij in de kosten van jouw echtscheiding.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Wat is hypotheekrente aftrek?
- Twee jaar aftrek hypotheekrente
- 1: feitelijke betaling hypotheekrente
- 2: zet woning te koop
- 3: aftrekbaarheid beperkt tot % bezit woning
- Vragen over aftrek hypotheekrente bij echtscheiding?
Wat is hypotheekrenteaftrek?
Hypotheekrenteaftrek is een belastingvoordeel voor mensen met een koophuis en hypotheek. De rente die je jaarlijks betaalt, mag je aftrekken van je belastbare inkomen. Je betaalt hierdoor minder belasting. Op deze manier probeert de Belastingdienst mensen te stimuleren om huizen te kopen. Je kunt alleen de rente aftrekken van jouw eigen woning waar je ook daadwerkelijk in woont. Voor een tweede huis kan dit dus niet.
Twee jaar aftrek hypotheekrente
Er is een speciale regeling voor het geval één van jullie in het huis blijft wonen, maar de ander ook bijdraagt aan de betaling van de hypotheekrente. Normaal zou bij een scheiding het recht op het hypotheekrenteaftrek komen te vervallen. Maar in geval van scheiding, mag je de hypotheekrente nog tot twee jaar na de scheiding blijven aftrekken. Daarvoor gelden drie voorwaarden:
- Je moet daadwerkelijk bijdragen aan de betaling van de rente;
- De woning moet te koop worden gezet;
- De aftrekbaarheid van de door jou betaalde rente is beperkt tot het percentage van de woning waarvan jij eigenaar bent.
1: feitelijke betaling hypotheekrente
Om aanspraak te kunnen maken op deze regeling moet je natuurlijk wel daadwerkelijk hypotheekrente betalen. Je moet dit kunnen aantonen door middel van bankoverschrijvingen. Dus stel voor dat je partneralimentatie betaalt en je ex betaalt alle rente. Dan mag je de hypotheekrente niet aftrekken. Erger nog, je ex mag alleen de door hem of haar betaalde rente aftrekken voor haar deel van het eigendom van de woning. Dus hebben jullie de woning ieder voor de helft in bezit, dan mag ieder maar voor 50% aftrekken. Zorg er dus voor dat uit de bankoverschrijvingen duidelijk wordt wie hoeveel hypotheekrente betaalt.
2: zet woning te koop
Deze regeling geldt alleen wanneer je de woning gaat verkopen. Het is dus een overgangsregeling zodat je netto rente niet ineens omhoog vliegt als je gaat scheiden. Ga je jouw partner uitkopen en heb je verder niet de intentie de woning te verkopen? Dan mag je ex géén hypotheekrente meer aftrekken.
3: aftrekbaarheid beperkt tot % bezit woning
Er kan er alleen aftrek worden gevraagd over het percentage waarvan de betalende partner eigenaar is. Bij gemeenschap van goederen (ieder 50%) zou dit dus betekenen dat 50% van de betaalde rente mag worden afgetrokken. Toch lijkt de Belastingdienst hier niet helemaal consequent in te zijn. Vaak vindt de fiscus het namelijk prima als je toch 100% aftrekt. Daarom kun je dit het beste afstemmen met de Belastingdienst. Doe dat nog voordat je het echtscheidingsconvenant ondertekent. Dan heb je zekerheid over hoe je er na de scheiding voorstaat.
Vragen over aftrek hypotheekrente bij echtscheiding?
Hypotheekrente bij scheiding is geen simpel onderwerp. Helemaal niet als de Belastingdienst zelf ook veel uitzonderingen maakt. Daarom kun je ons altijd bereiken als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over een boeterente na scheiding. Of over taxatie woning bij scheiding? Onze juridische experts staan voor je klaar en helpen je graag verder. Contact opnemen kan zowel telefonisch als via de mail.