Advocaat of mediator?
Advocaat of mediator? Wanneer kies je voor de één en wanneer voor de ander. Kan je scheiden zonder advocaat? En kan je een scheiding aanvragen bij de rechter zonder advocaat? Graag geven we je antwoord op deze vragen.
Je zit nergens aan vast!
Op deze pagina lees je over de volgende onderwerpen:
- Mediator en advocaat verschillen nogal
- Scheiden zonder advocaat
- Scheiding aanvragen zonder advocaat, kan dat?
- Advocaat of mediator?
- Meer weten?
Mediator en advocaat verschillen nogal
Een mediator en een advocaat verschillen nogal van elkaar. Het is de rol van de mediator om partijen via dialoog bij elkaar te brengen. Mediation is informeel van aard en moet het hebben van verbetering in de relatie. Een advocaat zoekt echter het conflict vaak juist op. Hij schrijft formele brieven die de boel op scherp zetten. Pas als het niet anders kan, gaat hij op zoek naar het compromis.
Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Zo kent de Mediatorsfederatie Nederland veel advocaten als lid. Wellicht zijn die wat minder geneigd om het conflict te zoeken. Zover wij weten is daar echter nooit goed onderzoek naar gedaan.
Scheiden zonder advocaat
Scheiden zonder advocaat wordt steeds gewoner. Men begint in te zien dat een scheiding niet alleen een formele kwestie is. Vaak is het van belang dat er na de echtscheiding ook nog overlegd kan worden. Als je kinderen hebt, zul je toch echt in gesprek moeten blijven met elkaar. Een vechtscheiding voorkomen doe je dan ook via mediation. Dat doe je niet door allebei een advocaat in de arm te nemen. Niet als je duurzaam gescheiden wilt zijn.
Scheiding aanvragen zonder advocaat, kan dat?
Het is één ding om hulp bij scheiden te vragen aan een mediator. Maar zelfs als je alles netjes op papier hebt staan, mag alleen de advocaat de scheiding indienen bij de rechter. Al onze mediators werken daarom nauw samen met een advocaat. De mediator of scheidingsbemiddelaar zorgt ervoor dat partijen afspraken maken. Daarna kan de advocaat de formele echtscheiding aanvragen. Op die manier werkt de mediator samen met de advocaat.
Advocaat of mediator?
Maar wanneer kies je dan voor een advocaat? Dat doe je vooral als niet aan de voorwaarden van een mediation wordt voldaan. Bijvoorbeeld als de ander écht niet wil praten. Soms moet de rechter zich gewoon uitspreken, zodat duidelijk wordt hoe de wet nou precies moet worden gelezen.
Meer weten?
Wil jij weten of jouw kwestie beter via mediation of advocaten op te lossen is? Bel dan met onze servicedesk. Onze medewerkers zijn deskundig en hebben veel verstand van beide diensten. Zij kunnen antwoord geven op al je vragen. Wij zijn een organisatie van mediators. Maar als jij meer hebt aan een advocaat, dan brengen ze je in contact met een advocaat.