Hulp bij scheiden: ook voor jou
Als jullie hebben besloten te gaan scheiden, is het prettig als jullie daar hulp bij krijgen. Dat komt omdat scheiden een moeilijk proces is, zowel financieel en juridisch, als emotioneel. Hulp bij scheiden wordt bij voorkeur geleverd door een ervaren mediator. Die is getraind om je op alle fronten bij te staan.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Hulp bij echtscheiding: twee soorten
- Hulp bij scheiding: praktisch
- Financiën en scheiding
- Hulp bij scheiden, de verwerking
- Niet verwerken kan tot ruzie leiden
- Scheiden is altijd lijden
- Help ik ga scheiden! Hoe nu verder?
Hulp bij echtscheiding: twee soorten
Er zijn twee verschillende soorten hulp bij scheiden die je nodig zou kunnen hebben. Allereerst moet de scheiding financieel en juridisch goed geregeld worden. Voor dat soort zaken krijg je hulp van een mediator. Samen met jullie worden afspraken gemaakt en vastgelegd. Als alles eenmaal is geregeld, zul je jouw scheiding gaan verwerken. Daarvoor heb je wellicht een heel andere soort hulp nodig. Denk aan familie, vrienden of wellicht een coach. Hieronder geven we kort aan wat de mogelijkheden zijn.
Hulp bij scheiding: praktisch
Voor iedere scheiding geldt dat er een hoop geregeld moet worden. Wat spreken we af over de boedelscheiding? Wie neemt de huisdieren mee? Wat doen we met ons koophuis en hypotheek? En uiteraard: hoe verdelen we de zorg voor de kinderen? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden.
Financiën en scheiding
Een scheiding heeft soms grote financiële gevolgen. Denk aan de verdeling van het vermogen of het ouderdomspensioen. Of wat te denken van de partneralimentatie? Als je dit soort zaken zorgvuldig en in goed overleg wilt regelen, dan is het verstandig om de hulp van een ervaren mediator in te schakelen. Deze kan jullie immers begeleiden bij het maken van de juiste beslissingen. Hier kan je gemakkelijk een mediator zoeken.
Hulp bij scheiden, de verwerking
Een heel andere kant is de echtscheiding verwerken. Voor veel mensen is een scheiding even ingrijpend als bijvoorbeeld het verlies van een dierbare. Er treedt een periode van rouw in. Hoe doe je dat? Hoe verwerk je zoiets? Welke hulp heb je nodig om uit deze periode sterker en gezonder te kunnen komen?
Niet verwerken kan tot ruzie leiden
Wanneer er niet goed met verdriet wordt omgegaan, kan dat nogal eens leiden tot woede en verwijt richting de ex-partner en soms zelfs de kinderen. Dat is niet alleen vervelend voor alle betrokkenen. Het staat een goed gezamenlijk ouderschap ook in de weg. En daar lijden de kinderen ook weer onder. Villa Pinedo laat goed zien hoe naar dat is voor kinderen. Professionele hulp bij echtscheiding kan dan een uitkomst bieden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het inschakelen van een coach of een gekwalificeerd psycholoog.
Scheiden is altijd lijden
Een scheiding is voor iedereen zwaar. De één heeft genoeg aan de hulp van een mediator bij het regelen van de echtscheiding. Een ander heeft echter behoefte aan begeleiding op emotioneel vlak. Kijk zelf wat jij nodig hebt en zoek daar de passende vorm van hulp bij scheiden bij.
Help ik ga scheiden! Hoe nu verder?
Zorg ervoor dat je de juiste hulp inschakelt. Dat begint met zoeken van een mediator. Die zal je immers stap voor stap door de echtscheidingsprocedure heen leiden. Hij heeft echter ook oog voor de emotionele kant. Als hij het idee heeft dat je op dat vlak meer hulp nodig hebt, zal hij dat zeker melden.