Mediation lost conflicten op
Mediation is de Engelse term voor bemiddeling. Het doel is om zelf tot een oplossing voor je geschil te komen onder leiding van een deskundige: de mediator. Zolang beide partijen belang hebben bij het vinden van een oplossing voor de kwestie heeft het zin om naar een mediator te gaan. Op deze pagina geven we antwoord op al je vragen over mediation.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Mediation: neutraal en vertrouwelijk
- 6 antwoorden op vragen over mediation
- Regelgeving in Nederland
- Nieuwe wetgeving
- Mediation voor verschillende kwesties
- Gesubsidieerde rechtsbijstand
- Meer weten?
Mediation: neutraal en vertrouwelijk
De mediator is ervoor opgeleid om partijen te begeleiden tijdens mediationgesprekken. De mediator is daarbij onpartijdig en doet zelf geen uitspraken. De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk. Het is de bedoeling dat je jezelf tijdens de gesprekken vrij genoeg voelt om je mening te geven en voorstellen te doen. Mocht uiteindelijk blijken dat de mediation niet tot een oplossing heeft geleid, en jullie besluiten daarom naar de rechter te stappen, dan mag niets wat besproken is tijdens de mediationgesprekken tegen je gebruikt worden.
6 antwoorden op vragen over mediation
1. Wat zijn de voordelen?
De mediator bespaart tijd, geld en stress. Hoe zit dat precies? De voordelen zijn talrijk. Het heeft jaren geduurd voordat de overheid dat ook begon in te zien. Tegenwoordig zijn er talloze initiatieven die deze vorm van bemiddeling aanmoedigen. We zetten hier de voordelen van mediation voor je op een rijtje.
2. Wat is de precieze betekenis?
Het is vooral de neutrale positie van de mediator waardoor deze vorm van bemiddeling zich onderscheidt van andere. Wat is er nog meer zo kenmerkend? Wat geeft mediation betekenis?
3. Waarom zou je voor mediation kiezen?
Waarom zou je kiezen voor een mediator als je ook naar een advocaat kan gaan? Die afweging wordt dagelijks gemaakt. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden. Kies je dan voor een advocaat of mediator? Dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin je beter naar een advocaat kunt gaan. Maar als je jouw kwestie op een informele manier snel wilt oplossen, dan ga je naar de mediator.
4. Wanneer kies je voor mediation?
Hoe bepaal je wanneer mediation voor jou de beste volgende stap is? Stel je twijfelt nog tussen scheiden of blijven. Ga je dan al direct naar de mediator? Of doe je dat pas wanneer je er zeker van bent: ik wil scheiden?
5. Klopt het dat de kosten laag zijn?
Klopt het dat de kosten laag zijn? Wij behandelen veel zaken op basis van subsidie. Dan zijn de kosten vaak beperkt tot enkele tientjes. Kom je niet in aanmerking voor subsidie, dan betaal je een uurtarief aan de mediator. Het komt ook voor dat je een vast tarief afspreekt. Dan weet je vooraf altijd wat de totale kosten zullen zijn.
6. Welke soorten bestaan er?
Er zijn verschillende soorten van bemiddeling, ieder met zijn voors en tegens. Mediation wordt ingezet bij echtscheidingen en arbeidsconflict. Maar het kan ook ingezet worden bij conflicten over erfenissen of (andere) familieruzies. Hier geven we een overzichtje van de meest voorkomende soorten mediation.
Regelgeving in Nederland
In Nederland is mediation een vrij beroep. Dat wil zeggen dat iedereen zich mediator mag noemen. Maar er zijn ook instanties die tot doel hebben de kwaliteit te waarborgen. De twee belangrijkste zijn het ADR Register en de Mediatorsfederatie Nederland. Zij zien erop toe dat iedere ingeschreven mediator voldoet aan bepaalde kwaliteits- en opleidingseisen.
Nieuwe wetgeving
De regering en het parlement zijn in gesprek over nieuwe wetgeving. Iedere professionele bemiddelaar zou dan beëdigd moeten gaan worden. Het is echter onduidelijk of er voldoende steun is voor de huidige wetsvoorstellen.
Mediation voor verschillende kwesties
Mediation is een veelgebruikte methode om te scheiden. Dit noemen we ook wel echtscheidingsbemiddeling. Het wordt ook steeds gebruikelijker om een arbeidsconflict, zakelijk conflict of familieruzie op te lossen bij de mediator. Enerzijds komt dit omdat het sneller werkt dan een procedure bij de rechter. Anderzijds wordt het conflict vaak ook beter opgelost en kost het minder tijd en geld.
Gesubsidieerde rechtsbijstand
Voor degenen die aan de eisen voldoen van de Raad voor Rechtsbijstand is gesubsidieerde rechtsbijstand beschikbaar. Je inkomen en vermogen moeten voldoende laag zijn. Dan worden de kosten van jouw scheiding bijna geheel vergoed. Ook ontvang je dan een aanzienlijke korting op het te betalen griffierecht. Gebruik onze rekentool toevoeging om te kijken of jij recht hebt op zo’n subsidie.
Meer weten?
Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. We praten je graag bij en doen onze uiterste best om antwoord te geven op al je vragen.