E-mail 085-8081 499
X

Wat doet een mediator? Wat is mediation?

Deze vraag horen wij vaak: wat doet een mediator of (scheidings)bemiddelaar nou eigenlijk precies? De mediator helpt mensen die een conflict met elkaar hebben bij het oplossen daarvan en brengt hen weer met elkaar in gesprek. Door gemeenschappelijke belangen inzichtelijk te maken, kunnen partijen een oplossing formuleren voor hun conflict.

Ik wil gratis deskundig advies
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Mediationovereenkomst

Iedere mediation begint met de ondertekening van de mediationovereenkomst. Daarin wordt onder meer verwezen naar de gedragsregels van de mediator. Daarnaast worden zaken als vertrouwelijkheid en het honorarium geregeld. De mediation vangt officieel aan nadat de (scheidings)bemiddelaar en alle partijen de mediationovereenkomst hebben ondertekend.

terug naar boven

Communicatie

Een conflict kan pas worden opgelost wanneer de communicatie tussen partijen weer op gang komt. De bemiddelaar zet allerlei technieken in om dat te bewerkstelligen. Pas wanneer partijen weer naar elkaar luisteren en er een gezonde dialoog plaats kan vinden, wordt de volgende stap gezet.

terug naar boven

Belangen

Wat doet een mediator wanneer de communicatie weer op gang is gekomen? Dan moedigt hij partijen aan om op zoek te gaan naar elkaars belangen. Wat is nodig om dit conflict op te lossen? Een oplossing heeft de grootste kans van slagen wanneer deze de belangen van beide partijen dient.

terug naar boven

Afspraken vastleggen

Zo worden de contouren van de oplossing langzaam maar zeker zichtbaar. De mediator beweegt partijen er nu toe om tot afspraken te komen. Deze moeten helder zijn geformuleerd zodat de kans op verschillende interpretatie ervan klein is. De afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Nadat deze door partijen is ondertekend, is de mediation afgerond.

terug naar boven

Scheidingsmediation

Als de mediator een scheiding verzorgt, dan komt daar nog meer bij kijken. Het doel van de mediation is dan immers het verzorgen van een nette scheiding zodat deze niet verzandt in een vechtscheiding. Het is dan bijvoorbeeld ook aan de scheidingsbemiddelaar om de belangen van de kinderen niet uit het ook te verliezen. Maar ook meer technische zaken horen bij het werk, zoals het berekenen van de partneralimentatie en kinderalimentatie tot zelfs de scheiding aanvragen.  

terug naar boven

Mediator worden

Wil je ook mediator worden? Doe dan de opleiding! Het is een prachtig vak en je kunt al binnen enkele maanden aan de slag want het beroepsperspectief is erg goed. Kijk eerst nog even op deze pagina’s: wat kan je met mediation en wat is een goede mediator.

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!