Basisopleiding mediation
De basisopleiding mediation is de eerste stap om mediator te worden. Je leert daar hoe je als mediator partijen kunt begeleiden. Het doel van mediation is dat partijen zelf een oplossing vinden voor hun kwestie. Soms willen ze op een nette manier scheiden. Een andere keer willen zij hun relatie herstellen. Wil jij zelf mediator worden? Begin dan met de basisopleiding mediation. Hieronder zetten we kort uiteen wat je ervan kunt verwachten. Ook geven we aan welke basisopleiding mediation wij aanbevelen.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Vooropleiding: minstens HBO
- Doelstelling basisopleiding mediation
- Wat leer je allemaal?
- Hoe leer je dat?
- Voor wie?
- Welke opleiding bevelen wij aan?
Vooropleiding: minstens HBO
Je hoeft geen specifieke ervaring te hebben. Iedereen kan mediator worden. Tenminste, als je er wel een beetje gevoel voor hebt. Als mediator voer je regie over het proces; niet over de inhoud. Jij lost de kwestie niet op. Dat doen partijen zelf. Juist dat laatste is de kracht van mediation.
Doelstelling basisopleiding mediation
Het doel is eenvoudig: mediator worden. Je bent mediator als je de basisopleiding mediation hebt gedaan. Je moet nog wel een theorietoets en praktijkexamen doen om MfN-register mediator te worden.
Wat leer je allemaal?
Na de basisopleiding mediation ben je in staat om:
- Te beoordelen of een kwestie geschikt is voor mediation;
- Allerlei vaardigheden toe te passen;
- De regie te voeren over een gesprek;
- Een mediation te verzorgen van begin tot eind;
- Om te gaan met externe adviseurs;
- Samen te werken met een collega;
- Onderscheid te maken tussen adviseren en informeren;
- Te weten wat je wel en wat je niet weet;
- Om te gaan met verschillen in macht.
Hoe leer je dat?
Tijdens de basisopleiding mediation worden diverse methode’s toegepast. Je doet vooral veel rollenspelen. Daar leer je immers het meest van. Je treedt zelf op als mediator. Maar je speelt ook vaak de rol van een partij. Dat is minstens zo leerzaam. Je ervaart dan namelijk wat het optreden van de mediator met je doet.
De gesprekken worden allemaal opgenomen met video. Na afloop bespreek je de video met elkaar. In het begin is dat vaak erg spannend. Maar na een tijdje merk je hoe enorm leerzaam dat is.
Uiteraard wordt er ook veel tijd besteed aan theorie. Samen neem je de stof uit de boeken door. Ook krijg je iedere dag een beetje huiswerk. De theorie wordt getoetst. Eerst tijdens de opleiding. Maar als je MfN-registermediator wilt worden, ook door de Stichting Kwaliteit Mediators.
Voor wie?
Iedereen die dat wil en HBO denk- en werkniveau heeft, kan mediator worden. De opleiding is vooral geschikt als je mediator wil worden. Bijvoorbeeld met een eigen praktijk. Maar het kan ook binnen je huidige werk.
Welke opleiding bevelen wij aan?
Wij bevelen twee opleidingen aan: Merlijn en Dé Mediatoropleiders. Beide degelijke opleiding en met ervaren docenten. Meer weten? Stuur een berichtje via deze pagina.