Kies de beste mediation opleiding
Ga je een opleiding tot mediator volgen? Kies dan de mediation opleiding die het beste bij jou past. Mediator worden vraagt om een flinke investering. Zowel in geld als in tijd. We geven kort aan waar je aan moet denken. Op die manier kies je de school voor mediation die het beste bij jou past.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Hoe kan ik mediator worden?
- Erkenning door MfN
- Waarom mediator worden?
- Vooropleiding
- Kosten opleiding mediator
- Welke cursus mediation bevelen wij aan?
- Locatie opleiding mediation
- Opleiding mediation aanbevolen door gecertificeerdemediatiors.nl
Hoe kan ik mediator worden?
Mediation is een vrij beroep. Je kunt jezelf dus altijd mediator noemen. Maar volg in ieder geval de basisopleiding. Daar leer je het vak op een goede manier.
Na de basisopleiding doe je de theorietoets. Als je die hebt gehaald, wordt beoordeeld of je het vak ook echt in de praktijk beheerst. Daartoe kun je een video-opname maken van een rollenspel waarin jij de mediator bent. De Stichting Kwaliteit Mediators bepaalt dan of je aan de eisen voldoet. Als dat zo is, ben je MfN-registermediator.
Erkenning door MfN
Om in het register te komen, moet de mediation opleiding worden erkend door de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). De MfN is ontstaan uit een aantal organisaties van mediators. Zij hebben zich verenigd om het vak zo goed mogelijk te promoten. Onderdeel daarvan is de borging van kwaliteit. Een MfN-registermediator moet voldoen aan de eisen die de MfN stelt op het gebied van kwaliteit.
Waarom mediator worden?
De volgende vraag is: waarom wil je mediator worden? En: wat voor soort mediator wil je worden?
- Wat maakt conflicthantering en mediation interessant voor jou?
- Wil je mediator worden met een eigen praktijk?
- Word je mediator binnen je huidige werk?
- Wil je voor jezelf leren hoe je beter met ruzie om kunt gaan?
Het antwoord op deze vragen is bepalend bij de keuze van je mediation opleiding. Je kunt een mediation opleiding namelijk heel snel doen. Bijvoorbeeld in enkele weken. Maar je kunt ook mediator worden via een opleiding die één of twee jaar duurt.
Kijk ook even op deze pagina: wat kan je met mediation? En natuurlijk: wat doet een mediator? Lees ook hoe het zit met vacatures voor mediators.
Vooropleiding
Wat kan je al? Wat is je vooropleiding? De MfN eist dat je HBO-niveau of hoger hebt. Voer je al gesprekken, bijvoorbeeld als coach of psycholoog? Heb je al eens iets anders gedaan dat lijkt op een mediator opleiding?
Sommige mensen zijn van nature al mediator. Die weten hoe je anderen kunt helpen bij het oplossen van hun conflict. Zij hoeven niet zo heel veel meer te leren op een opleiding mediation. Dan volstaat een korte opleiding tot mediator.
Nog nooit een open vraag gesteld? Dan heb je waarschijnlijk minder ervaring met dit soort gesprekken voeren. Wellicht heb je dan behoefte aan een mediation opleiding die langer duurt.
Kosten opleiding mediator
Mediator worden kost geld. Maar niet iedere opleiding tot mediator is even duur. Bovendien zijn er instituten die niet 100% open zijn over de te maken kosten. Kijk dus goed naar de totale kosten van de mediation opleiding.
Welke cursus mediation bevelen wij aan?
Deze vraag wordt ons iedere dag gesteld. Er is zoveel keus. Wat is de beste cursus mediation in Nederland? Voor een deel is dat heel persoonlijk:
- Bij wie voel jij je het fijnst?
- Wat mag het kosten?
- Waarom wil jij mediator worden?
Locatie opleiding mediation
Tot slot stel je jezelf de vraag wat je ervoor over hebt om je opleiding mediation te doen. Als je in Limburg woont, is een opleiding in Friesland mogelijk niet ideaal. Maar een mediator opleiding is vaak een intensief traject. Dan kan het juist heel fijn zijn om er echt even helemaal uit te zijn. Even weg van de alledaagse beslommeringen. Hoe ver wil je reizen?
Opleiding mediation aanbevolen door gecertificeerdemediatiors.nl
Door de jaren heen hebben we contact gehad met veel opleidingen. Welke is de beste? Tja, dat is niet te meten. Niet echt. Maar wij zijn erg te spreken over de opleidingen van de Merlijn Groep.
Opgericht door Dick Bonenkamp, opleider met meer dan 25 jaar ervaring en co-redacteur van het Handboek Mediation. Dit mediationinstituut – inmiddels geleid door zijn dochter Karien – is natuurlijk erkend door de MfN.
Daarnaast zijn de opleidingen van de Merlijn Groep degelijk en worden ze hoog beoordeeld. Merlijn biedt naast een compleet vervolgaanbod voor mediators zoals de arbeidsspecialisatie óók gecertificeerde opleidingen tot vertrouwenspersoon of conflictcoach om je conflicttools nog verder te verbreden. Je ontvangt als oud-Merlijn cursist op alle trainingen 10% korting. Binnen de uitvoerende tak van Merlijn zijn er ruime mogelijkheden voor het opdoen van ervaring of zelfs een partnerschap.