E-mail 085-8081 499
X

Ontslagvergoeding berekenen (kantonrechtersformule)

Je hebt als werknemer vaak recht op een ontslagvergoeding wanneer je bent ontslagen. Deze vergoeding wordt onder omstandigheden toegekend in plaats van gederfd of te derven loon. Gebruik hiervoor de kantonrechtersformule.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Ontslagvergoeding oude stijl

De hoogte van de ontslagvergoeding kan worden vastgesteld met behulp van de kantonrechtersformule. Die leggen we je later uit. Tegenwoordig gebruiken we namelijk vaak de transitievergoeding. De hoogte van jouw transitievergoeding berekenen doe je hier. 

terug naar boven

Ontslagvergoeding: nadelige gevolgen verzachten

De ontslagvergoeding heeft als doel de nadelige gevolgen van het ontslag voor de werknemer te verzachten. De werknemer is dan namelijk vaak enige tijd werkloos of moet werk aanvaarden dat minder betaalt. Soms heeft de vergoeding tevens betrekking op pensioenschade. 

terug naar boven

Hoogte ontslagvergoeding

De hoogte van je vergoeding komt meestal tot stand in goed overleg: werkgever en werknemer gaan om de tafel en sluiten een akkoord. Maar uiteraard moet je als werknemer of werkgever in sommige gevallen naar de rechter. De rechter maakt gebruik van de kantonrechtersformule. 

terug naar boven

Kantonrechtersformule

De kantonrechtersformule voor de ontslagvergoeding luidt als volgt: A x B x C, waarbij:

  • A = gewogen aantal dienstjaren
  • B = bruto maandsalaris
  • C = correctiefactor (afhankelijk is van specifieke omstandigheden)

A: gewogen aantal dienstjaren

Het aantal jaren dat de werknemer in dienst is geweest bij de werkgever wordt zodanig vastgesteld, dat de dienstjaren boven het 40e levensjaar van de werknemer zwaarder wegen. Daartoe is de volgende wegingsfactor ontwikkeld:

  • tot het 35e levensjaar 0,5
  • Van het 35ste tot het 45ste levensjaar 1
  • Van het 45ste tot het 55ste levensjaar 1,5
  • Vanaf het 55ste levensjaar 2

B: bruto maandsalaris

Bij de berekening van factor B ga je bij de kantonrechtersformule uit van de totale bruto beloning per maand. Dit bedrag bereken je door de totale beloning in een jaar te delen door 12. Zaken als onkostenvergoedingen, bonussen, de auto van de zaak wegen niet mee.

C: Correctiefactor

Soms is er sprake van bijzondere omstandigheden. Die weeg je ook mee in de kantonrechtersformule. Als er bijvoorbeeld geen sprake is van enige verwijtbaarheid voor de werkgever ten aanzien van het ontslag, geldt vaak een factor 1. Mocht het ontslag echter zeer verwijtbaar zijn aan bijvoorbeeld de werknemer, dan kan een kleinere factor worden toegepast (0,5 of zelfs 0). Omgekeerd geldt voor de werkgever hetzelfde, al wordt de factor dan uiteraard hoger dan 1.

terug naar boven

Goed overleg tussen werknemer en werkgever

Bij de totstandkoming van een ontslagvergoeding is het aan de werknemer en werkgever om eerst met elkaar in gesprek te gaan. Mochten ze daar niet uitkomen, dan kan men voor mediation kiezen. En als dat ook mislukt resteert de gang naar de rechter. In alle gevallen vormt de kantonrechtersformule echter een goede basis om tot een redelijke vergoeding te komen.

terug naar boven

Zelf ontslagvergoeding berekenen (Kantonrechtersformule)

Wilt u de ontslagvergoeding berekenen? Hier kunt u de ontslagvergoeding op basis van de Kantonrechtersformule berekenen.

 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!