Ontslag na twee jaar ziekte
Ontslag na twee jaar ziekte is gebonden aan allerlei regels. Als de werknemer meer dan twee jaar ziek of arbeidsongeschikt is, vervalt in principe het opzegverbod. De werknemer kan dan besluiten de arbeidsrelatie te beëindigen. Er moet echter wel aan enkele voorwaarden worden voldaan.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Poortwachtertoets bij ontslag na twee jaar ziekte
- Niet voldoende ingezet? Loonsanctie!
- Voldoende ingezet? Dan is ontslag toegestaan
- Wederzijds goedvinden
- Ontslagprocedure
- Kortom
Poortwachtertoets bij ontslag na twee jaar ziekte
Regels rondom arbeidsongeschiktheid zijn opgenomen in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). De Poortwachtertoets is onderdeel van deze wet. Na twee jaar ziekte of arbeidsongeschiktheid zal het UWV beoordelen of werknemer en werkgever zich voldoende hebben ingespannen voor re-integratie. Is er bijvoorbeeld sprake van een arbeidsconflict? Dan moet werkgever op zijn minst mediation hebben voorgesteld.
Niet voldoende ingezet? Loonsanctie!
Heeft de werkgever zich niet voldoende ingezet om het conflict met de werknemer op te lossen? Heeft hij niet genoeg gedaan om de werknemer weer aan het werk te krijgen? Dan kan het UWV een loonsanctie opleggen. Dat betekent dat de werkgever nog maximaal een jaar langer verplicht wordt het loon door te betalen bij ziekte.
Voldoende ingezet? Dan is ontslag toegestaan
Hebben werkgever en werknemer zich wel voldoende ingespannen voor re-integratie? En is er ook geen vervangende passende arbeid beschikbaar die de werknemer wel zou kunnen uitvoeren? Dan is het opzegverbod na twee jaar niet langer van toepassing. De werknemer zal dan zijn ontslag krijgen.
Wederzijds goedvinden
In dat geval kunnen werknemer en werkgever besluiten met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Zij sluiten dan, al dan niet onder begeleiding van een mediator, een beëindigingsovereenkomst. Bij ontslag met wederzijds goedvinden is geen ontslagvergunning van het UWV nodig.
Ontslagprocedure
Is de werknemer het echter niet eens met het ontslag? Zal hij zelf ook geen ontslag nemen? Dan zal de werkgever een ontslagprocedure via het UWV of de Kantonrechter moeten doorlopen. In geval van langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid wordt er gekeken naar mogelijkheden tot verbetering gedurende het komende half jaar. Als die er niet zijn en er is ook geen passende arbeid, dan zal de ontslagaanvraag toegekend worden.
Kortom
Overweeg je ontslag na twee jaar ziekte? Let er dan goed op dat je aan de regels voldoet. Anders kun je mogelijk hoge kosten tegemoet zien. Wil je op een nette manier uit elkaar? Kies dan voor mediation. Onze ervaren mediators bemiddelen regelmatig bij ontslag na twee jaar ziekte.