Conflict met werkgever of leidinggevende
Heb je een conflict met je werkgever of leidinggevende? Een geschil binnen een organisatie over bijvoorbeeld de werkzaamheden of de te volgen koers kan heel verfrissend zijn. Maar dan moet je het wel snel en goed oplossen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat het conflict uit de hand loopt. Hieronder leggen we uit wat je het beste kunt doen.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Geschil met werkgever verfrissend?
- Conflict werkgever is kostbaar
- Conflict leidinggevende
- Rol werkgever
- Kortom
- Gratis advies
Geschil met werkgever verfrissend?
Een geschil kan inderdaad verfrissend zijn. De verhoudingen worden weer verhelderd en iedereen weet weer waar hij of zij aan toe is. Onderzoek wijst uit dat leidinggevenden tot 30% van hun tijd besteden aan dit soort zaken. Maar een conflict kan ook escaleren en dan kan dat een negatieve invloed op de organisatie hebben. Op zo’n arbeidsconflict zit niemand te wachten – de werknemer, maar ook de werkgever niet. Mediation kan dan uitkomst bieden.
Conflict werkgever is kostbaar
Heb jij als werknemer een conflict? Op het moment dat werkgever en werknemer niet meer goed met elkaar kunnen werken, daalt de productiviteit en verandert de sfeer op de werkvloer vaak in negatieve zin. Dat kost geld. Maar als er een gerechtelijke procedure wordt opgestart en er worden advocaten ingeschakeld, lopen de kosten pas echt op. Daarom gaan steeds meer werkgevers al in een vroeg stadium een mediator zoeken. Op die manier blijft de schade van het arbeidsconflict beperkt en kan je snel tot een oplossing komen. In meer dan 87% van de gevallen kom je via mediation snel tot een passende oplossing.
Conflict leidinggevende
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een prima relatie hebt met je werkgever, maar wel een conflict met je leidinggevende hebt. Dat kan het een stuk makkelijker maken om het geschil op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om overplaatsing naar een andere afdeling. Toch blijkt in de praktijk dat een aantal goede gesprekken onder leiding van een mediator het conflict met een leidinggevende snel en goed kan oplossen. Als dat toch niet lukt, kan je altijd nog kijken of je overgeplaatst kunt worden.
Rol werkgever
Meestal is de werkgever bereid om de mediation kosten te dragen. Neemt niet weg dat jullie beiden moeten instemmen met de mediation en ook met de mediator zelf. De mediation is immers vrijwillig en kan alleen werken wanneer beide partijen er achter staan om de problemen met werkgever op te lossen.
Kortom
- Méér dan 87% van de arbeidsmediations leidt tot een oplossing;
- De kosten van de mediator worden meestal door de werkgever gedragen;
- De gemiddelde duur van een arbeidsmediation is 1 tot 3 gesprekken van ieder 1,5 uur.
Gratis advies
Wil je meer weten over wat je kunt doen bij een conflict op het werk? Wil je meer weten over welke rol mediation kan spelen bij het oplossen van een arbeidsconflict met je werkgever? Neem dan gerust contact met ons op voor een gratis telefonisch adviesgesprek.