Concurrentiebeding bij ontslag
Verandering van werkgever is een ingrijpende gebeurtenis. Ontslag kan vrijwillig worden genomen of worden aangezegd. Kijk, hoe dan ook, je huidige arbeidsovereenkomst erop na. Het kan namelijk zijn dat hierin een concurrentiebeding bij ontslag is opgenomen. We leggen hieronder uit wat dat betekent.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Verplichtingen concurrentiebeding
- Bepaalde tijd, bepaalde regio
- Gevolgen niet nakomen
- Geheel of gedeeltelijke kwijtschelding concurrentiebeding
- Voorkomen beter dan genezen
Verplichtingen concurrentiebeding
Mensen die ontslag krijgen of ontslag nemen, doen er goed aan om even te kijken of ze een concurrentiebeding hebben ondertekend. Bij je huidige werkgever heb je namelijk de nodige kennis opgedaan over klantenkring, prijzen, productafspraken en bedrijfsgeheimen. Deze kennis zou je kunnen inzetten wanneer je, bijvoorbeeld, voor jezelf begint. Maar natuurlijk ook als je bij een ander aan de slag gaat. Betekent dat dan dat je nooit meer in dezelfde branche aan de slag kunt gaan?
Bepaalde tijd, bepaalde regio
Nee, een concurrentiebeding geldt altijd voor een bepaalde tijd. Gebruikelijk is dat één tot twee jaar. Deze bepaling geldt dan bovendien alléén voor het niet mogen verrichten van bepaalde werkzaamheden. Andere werkzaamheden kun je dan wel gewoon doen. Het kan ook zo zijn dat het beding alleen geldt voor een bepaalde geografische regio.
Gevolgen niet nakomen
Doorgaans geldt een concurrentiebeding onder alle omstandigheden. Dus ook als je vertrekt met een arbeidsconflict. Als je gaat solliciteren moet je daar dus wel rekening mee houden. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je een boete en/of schadevergoeding moet betalen. Het arbeidsrecht is daar heel duidelijk over.
Geheel of gedeeltelijke kwijtschelding concurrentiebeding
Vind je dat jouw belangen zwaarwegender zijn dan die van je werkgever? Dan kan je de rechter verzoeken het beding geheel of gedeeltelijk niet te laten gelden. Of voor een kortere periode. Je kunt ook proberen om in onderling overleg met je werkgever eruit te komen. Dit kan dus als onderhandelingspunt worden meegenomen bij ontslag met wederzijds goedvinden. Mocht je werkgever je toch aan het concurrentiebeding willen houden, dan zou je kunnen onderhandelen over een financiële tegemoetkoming gedurende de tijd dat het beding geldt.
Voorkomen beter dan genezen
Maar zoals met zoveel dingen geldt ook hierbij: voorkomen is beter dan genezen. Voordat je tekent voor een nieuwe baan met een concurrentiebeding bij ontslag, is het raadzaam de gevolgen daarvan goed af te wegen.