Kort geding bij niet naleven omgangsregeling
Het kan erg vervelend zijn, zowel voor de kinderen als de andere ouder, wanneer één van de ouders zich niet houdt aan de omgangsregeling die tijdens de echtscheiding is opgesteld. Ongeacht wat de reden hiervoor ook is, beide partners zijn verplicht om zich aan deze regeling te houden. Een manier om naleving van de omgangsregeling af te dwingen, is een kort geding aanspannen.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Wat is een kort geding
- Een kort geding aanspannen voor de omgangsregeling
- Beslissing rechter
- Gevolgen kort geding
- Neem contact op bij vragen
Wat is een kort geding
Een kort geding is een snelle civiele procedure voor een situatie die spoed heeft. Het wordt dus gebruikt wanneer er per direct een uitspraak van een rechter moet komen. Je kan hierbij denken aan het verbieden van bijvoorbeeld een staking of het tegenhouden van een publicatie in een tijdschrift. Wanneer je ex-partner zich niet aan de omgangsregeling houdt, zoals die is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant, kan je ook een kort geding aanspannen.
De uitkomst van een kort geding heet ‘voorlopige voorziening’. Dit houdt in dat wanneer jullie het allebei eens zijn met de uitspraak, jullie je aan de uitspraak van de rechter gaan houden. Mocht één van jullie het niet eens zijn met de uitspraak, wordt een normale procedure gestart.
Een kort geding aanspannen voor de omgangsregeling
Voordat je een kort geding aanspant, probeer je natuurlijk eerst samen, of met de hulp van een mediator, in gesprek te gaan. Een stap naar de rechter kan namelijk veel spanning opleveren. Niet alleen voor jou, maar zeker ook voor de kinderen. Komen jullie er echt niet uit, dan volgen de volgende stappen:
- Je start de procedure door, met een advocaat, je ex-partner een dagvaarding te sturen;
- Tijdens de zitting kunnen jullie beiden je verhaal doen;
- Aan het einde van de zitting zegt de rechter wanneer de uitspraak volgt (vonnis). Dit duurt meestal 2 weken;
- Na het vonnis hebben jullie de volgende mogelijkheden: je neerleggen bij de uitspraak van de rechter, een uitgebreide procedure starten of in hoger beroep gaan.
Beslissing rechter
Het vonnis van de rechter zou kunnen zijn dat hij een dwangsom oplegt voor iedere keer dat je ex-partner zich niet aan de omgangsregeling houdt. Dit houdt in dat hij of zij dan een bepaald bedrag moet betalen voor de keren dat hij of zij zich niet aan de regeling houdt. Dit bedrag mag natuurlijk niet afgetrokken worden van de alimentatie.
Mocht het opleggen van een dwangsom geen effect hebben, kan de rechter een lijfsdwang opleggen. Dit betekent dat je ex-partner voor elke keer dat hij de omgangsregeling niet naleeft, in hechtenis genomen kan worden. Gelukkig gebeurt dit maar weinig omdat het absoluut niet in het belang van de kinderen is.
Gevolgen kort geding
Een kort geding is niet niks. Het kan ingrijpende gevolgen hebben. Voor jou, maar misschien nog wel meer voor je kinderen. Kinderen zijn erg gevoelig voor de spanning tussen ouders en kunnen door een vechtscheiding flinke schade oplopen. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op de site van Villa Pinedo.
Neem contact op bij vragen
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Onze juridische experts staan al voor je klaar. Zij geven vrijblijvend advies en beantwoorden je vragen. Contact opnemen kan door te bellen, te mailen of door simpelweg je nummer achter te laten. Dan bellen wij jou zo snel mogelijk terug.