Ik wil scheiden, zei Johan
Ik wil scheiden, zei Johan toen hij bijna anderhalf jaar geleden belde met onze landelijke servicedesk. Hij wist niet goed wat hij allemaal kon verwachten. Of we hem daarbij konden helpen.
Bijna veertig, twee kinderen en ik wil scheiden
Johan (niet zijn echte naam) is onlangs 35 jaar geworden, heeft twee kinderen bij zijn vrouw. Ze wonen in een opgeknapte jaren-zeventig-doorzonwoning in de buurt van Utrecht. Hij wil scheiden en heeft geen idee wat hem te wachten staat.
We stelden hem eerst een aantal algemene vragen. Die hielpen ons om zijn situatie in kaart te brengen, zodat we hem beter konden helpen.
- Wat is er aan de hand?
- Hoe lang loop je hier al mee rond?
- Weet je huidige partner dat je wilt scheiden?
- Hoe gaan jullie nu met elkaar om?
Uit elkaar gegroeid
Johan had het gevoel zich in een andere richting te hebben ontwikkeld dan zijn huidige partner. Al jaren loopt het stroef. Niet dat hij niet meer van haar houdt en ze maken geen ruzie, maar de koek is gewoon op. Ze lijken wel broer en zus. Intiem zijn ze al sinds enkele jaren na hun studententijd niet meer. Zij woonde in Nijmegen, hij in Tilburg. Hij maakte carrière en kwam in aanraking met andere mensen die hem nieuwe energie gaven. Hij wil erop uit, mensen ontmoeten en veel reizen.
Met boek op de bank
Zijn vrouw zit daar heel anders in. Ze is veel meer een introvert type die het beste gedijt in stilte. Liefst met een boek op de bank. Johan vond dat lange tijd helemaal geen probleem, maar de laatste jaren ontstonden er steeds meer frustraties. Ze begrepen elkaar niet goed meer. Niet meer zoals vroeger.
Scheiden is geen taboe meer
Relatietherapie hielp niets en zij groeiden steeds verder uit elkaar. Er was inmiddels sprake van een haast ‘zakelijke’ omgang. Maar ze behandelden elkaar nog altijd met respect. Er was geen ruzie. Ze bleven goed met elkaar communiceren, vooral over de zorg voor de kinderen.
Johan wilde scheiden
Maar toen kwam het moment waarop Johan tegen zijn vrouw zei: ik wil scheiden. De kogel was door de kerk. Zij zag het al aankomen en voelde ook dat hun huwelijk op was. Zij wilde ook scheiden, hoe verdrietig ze ook was. Samen vertelden ze het hun kinderen. Die waren erg geschrokken, maar een dag later leken ze er alweer aan gewend. Niet dat ze de scheiding toejuichten, maar ze leken het simpelweg te accepteren dat papa en mama niet langer bij elkaar zouden wonen.
Een scheiding vormt allang geen taboe meer. Wanneer je alles op een nette manier regelt, kan een scheiding zelfs een goede stap voorwaarts betekenen. Daar hoeven zowel jij als de kinderen niet onder te lijden.
Afspraken maken met een mediator
We lieten zowel Johan als zijn ex-partner kennismaken met één van onze mediators. Er bleek meteen sprake van een goede klik, wat een belangrijke voorwaarde vormt voor een succesvolle mediation. Gezamenlijk hebben ze het scheidingsconvenant en ouderschapsplan opgesteld. Ook heeft de mediator de hoogte van de partneralimentatie en de kinderalimentatie berekend. De gesprekken verliepen soepel en de mediator heeft vervolgens ook de formele afhandeling bij de rechter verzorgd.
Een jaar verder
Inmiddels is Johan een jaar verder. Hij maakt het goed. Zijn ex-vrouw en kinderen ook. Het lijkt wel alsof iedereen opgelucht is dat ze niet meer bij elkaar wonen. Johan vertelde ons ‘dat de mediator de rust gaf die we nodig hadden. We wisten dat we onze scheiding in goede handen hadden gegeven. Dat maakte ales een stuk makkelijker voor ons.’
Een scheiding uit het boekje, noemen wij dit. Die bestaan ook.
Wil jij ook scheiden?
Loop je net als Johan rond met het idee dat je wilt scheiden en wil je dat op een goede manier afhandelen? Neem dan contact met ons op. We bespreken jouw situatie en zullen je zo goed mogelijk op weg helpen. Neem contact met ons op via telefoonnummer 085-8081 499.
** Johan heeft ons zelf opgebeld om zijn positieve ervaring uit de doeken te doen. Hij wilde graag dat anderen dit zouden kunnen lezen. Maar ter bescherming van de privacy van zijn kinderen en ex-vrouw, hebben we zijn naam en beeltenis gefingeerd.