BLOG: 5 tips om zonder ruzie onder het kerstdiner uit te komen
Het kerstdiner staat weer voor de deur. Voor velen een feest, voor velen één duffe ellende. Niet iedereen will een hele dag bij familie zijn en gezellig lopen doen. En bij schoonfamilie al helemaal niet. Verheug jij je op het kerstdiner? Lees dan niet verder.Wil jij eigenlijk helemaal niet deelnemen aan het kerstdiner? Dan geven we je 5 tips die jouw kerst een stuk aangenamer gaan maken. Als je de tips serieus ter harte neemt, zul je ons na de kerst in ieder geval niet hoeven bellen met de vraag of we een mediator beschikbaar hebben.
TIP 1 | Stel je zelf de vraag: waarom?
Begin bij het begin. Als het kerstdiner voor jou een verplicht nummertje is, stel je jezelf dan eerst de vraag waarom dat zo is. Waarom houd je niet van die feestdag? Is je relatie met je familie niet zo goed? Houd je er niet van als er feestelijk wordt gedaan terwijl er misschien wel een onopgeloste familieruzie speelt? Vind je het niet fijn omdat die ene broer of zus ook komt? Misschien heb je wel levensbeschouwelijke bezwaren: je vindt het christelijk geloof maar niets. Dus waarom zou je in 's hemelsnaam (toegegeven, dit is een flauwe woordgrap) de geboorte van Christus vieren?
Hoe het ook zij: als je duidelijk voor ogen hebt waarom je niet van de partij wil zijn deze kerst, wordt het een stuk makkelijker om er zonder ruzie onderuit te komen.
TIP 2 | Stel jezelf de vraag: wat wil ik wel?
Je weet nu waarom je niet mee wil doen aan het kerstdiner. Maar weet je al wat je wel wil doen? Voordat je gaat nadenken over de manier waarop je het nieuws gaat overbrengen aan je familie zorg je daarom dat je eerst scherp hebt wat je wel wil doen die dag. Dat hoeft niets bijzonders te zijn: in je eentje verdwalen in een goed boek. Misschien wil je de dag liever doorbrengen met vrienden die hun familie ook uit de weg gaan met kerst. Ga je op vakantie? Dat is misschien wel de meest geaccepteerde reden om geen acte de presence te geven. Of is het zo druk geweest de laatste tijd dat je misschien liever met je man of vrouw bent. Eindelijk even tijd voor elkaar?
Het is voor beide vragen wel heel belangrijk dat je jezelf niet voor de gek houdt. Maak jezelf geen smoesjes wijs, wees helemaal eerlijk (ook als de antwoorden eigenlijk een beetje pijnlijk zijn).
TIP 3 | Konkel niet, wees transparant
Je weet inmiddels waarom je niet naar het kerstdiner komt én je weet wat je die dag(en) wel wil gaan doen. Of kunnen we al zeggen: zal gaan doen? Dan is nu het moment aangebroken waarop je je ouders (of andere familieleden) belt om je besluit toe te lichten (ja inderdaad: je spreekt elkaar, je gaat niet appen of mailen lafaard!). Ga dan niet lopen konkelen. Wees open en eerlijk. Zorg dat je voor je besluit instaat. Dit is wat jij wil. Dit is het beste is voor jou. Als je smoesjes gaat ophangen, wekt dat alleen maar irritatie. Als je een reden geeft maar het is niet de echte reden, dan hebben ze dat zo door. Voelen ze zich niet serieus genomen. Voelen ze zich gekwetst. En dat brengt ons op de vierde tip.
TIP 4 | Houd het bij jezelf, voorkom verwijten
De meeste ruzie ontstaat omdat de één de ander wat verwijt. En of dat verwijt nou terecht is of niet: ruzie zal er zijn. Als je na de kerst geen mediator wil hoeven bellen, zorg er dan voor dat je het bij jezelf houdt. Zeg nooit: 'ik vind het gewoon nooit gezellig bij jou.' Probeer deze ook te voorkomen: 'Ik haat kerst.' Als het even kan, houd je deze ook in je zak: 'jullie geven me altijd zo'n rotgevoel.'
Niets van dat! Jij gaat kerst met iemand anders vieren omdat je daar goed over nagedacht hebt en daarin een bewuste keuze hebt gemaakt. Schroom niet om je een beetje kwetsbaar op te stellen. Als je je partner inderdaad veel te weinig gezien hebt, zeg dat dan. Zeg: 'we missen elkaar en het zou heel goed voor onze relatie zijn als we de dag met zijn tweetjes doorbrengen.'
Zorg er hoe dan ook voor dat je de ontvanger van het slechte nieuws niet het gevoel geeft dat het aan hem of haar ligt. Mocht het wel echt aan de ander liggen, tja. Dan zul je bespreekbaar moeten maken wat dat met jou doet. Daarbij moet je steeds voor ogen hebben dat jij net zo goed verantwoordelijk bent voor de relatie tussen jullie. Houd het ook dan zoveel mogelijk bij jezelf!
TIP 5 | Bied een vlijend alternatief
Het kan natuurlijk best gezellig zijn om af te spreken met degenen die op het kerstdiner aanwezig zijn. Alleen niet met zijn allen tegelijk. En niet tijdens het kerstdiner. Als dat ook voor jou geldt: zeg dan dat je elkaar met de kerst niet zult zien, maar dat je graag een andere afspraak maakt. Benadruk dat je het leuk vindt om die afspraak te maken. Je verheugt je erop! Als je dat doet, zal de ander zich niet afgewezen voelen. Je geeft immers aan graag tijd met hem of haar door te brengen.
Wat ook goed kan werken is de ander proberen te verleiden om mee te doen met jouw muiterij. 'Waarom ga je ook niet .....? Leuk man!' Daarmee leg je de oorzaak van de muiterij buiten jullie zelf. Dat is minder bedreigend en zal daarom veel minder snel tot ruzie leiden.
Samenvattend
Je weet nu waarom je het kerstdiner zult mijden dit jaar. Je weet ook wat je wel gaat doen. Als je de boodschap brengt, dan houd je het bij jezelf en gaat de ontvanger niets verwijten. Sterker nog, je verleidt de ander door direct een afspraak te willen maken. En als je het een beetje sneaky wil spelen, probeer je de ander met fluwelen handschoenen te verleiden om mee te doen met jouw muiterij.
Nou, we hopen dat je deze 5 tips in praktijk gaat brengen. En we wensen wensen je natuurlijk een hele fijne kerst toe. Eentje die zal verlopen op de manier die het beste bij jou past. En we hopen dat je ons na de kerst niet hoeft te bellen omdat er een enorme familieruzie is uitgebroken.