De 10 geboden voor stressvrije feestdagen
De decembermaand wordt vaak geassocieerd met lekker eten, mooie versieringen en het geven en krijgen van cadeaus. Toch zien veel mensen op tegen de feestdagen.
Vooral als je gescheiden bent en samen kinderen hebt, dan weet je daar waarschijnlijk alles van. De feestmaand december kan dan namelijk juist voor onderlinge spanningen zorgen, en daar wordt niemand blij van.
Hoe voorkom je een bedorven kerstsfeer door spanningen met een ex? Guido Bakker, hoofdredacteur van consumentenwebsite GecertificeerdeMediators.nl en auteur van het boek “Hoe voorkom je een vechtscheiding?” dat op 21 december verschijnt, geeft in dit artikel ‘de 10 geboden’ voor stressvrije feestdagen.
1. Gij zult op tijd beginnen met plannen
Iedereen op dezelfde avond bij elkaar krijgen is voor veel families een logistieke nachtmerrie. Een hels karwei waar niemand echt naar uitkijkt. Zeker voor de vele samengestelde gezinnen die ons land rijk is. Een kind heeft dan opeens acht opa’s en oma’s die uiteraard allemaal bezocht moeten worden.
Grote kans dat goed overleggen met je ex niet je sterkste kant is. Jullie zijn per slot van rekening niet voor niets gescheiden. Voor je het weet, verval je in geruzie.
Iedereen weet dat afspraken die pas op het laatste moment gemaakt worden, vaak moeilijker na te leven zijn. Wil je deze laatste decembermaand geen ruzie met je ex? Begin dan in ieder geval op tijd met het maken van een ‘decemberplanning’.
2. Gij zult de belangen van de kinderen altijd vooropstellen
Een open deur, zou je zeggen. Toch is er een groot verschil tussen roepen dat je de belangen van de kinderen vooropstelt en dat ook daadwerkelijk doen. Spring over je eigen schaduw heen en bepaal samen wat het beste is voor jullie kinderen.
Verdeel de aandacht van de kinderen bijvoorbeeld eerlijk. Vieren de kinderen de Kerst bij de een? Dan wordt oud en nieuw gevierd bij de ander en draai dit het jaar daarop bijvoorbeeld om.
Hou daarnaast, bij het maken van de planning, altijd rekening met de wensen van je kind(eren). Dit betekent niet per definitie dat de kinderen alles voor het zeggen hebben. Wel kunnen de voorkeuren van je kind(eren) meetellen in de uiteindelijke afweging.
3. Gij zult de feestmaand niet misbruiken
Sommige ex-partners zijn zo boos op elkaar, dat ze altijd op zoek zijn naar een manier om de ander dwars te zitten. Maak jij je hier stiekem ook schuldig aan? Probeer dat in de maand december dan een keer niet te doen.
Liefde is niet te koop, dat weet iedereen. Koop daarom bijvoorbeeld niet expres grotere of duurdere cadeaus voor je kinderen dan je ex. De beste oplossing om dit te voorkomen bepalen van een maximumbedrag. Dit voorkomt onderlinge spanning en vervelende situaties, waar uiteindelijk niemand iets mee opschiet.
4. Gij zult de feestdagen niet te vol plannen
Je bent echt niet de eerste die de scheiding ziet als de ideale reden om nooit meer op visite te hoeven gaan bij je schoonouders. Dat is ook helemaal prima. Maar eer ze toch en houd je kinderen tijdens de feestdagen niet bij hen weg. Opa’s en oma’s zijn belangrijk voor je kind.
Toch is het voor kinderen helemaal niet fijn om meerdere keren per dag van de een naar de ander gesleept te worden. Er zullen dus bewuste keuzes gemaakt moeten worden om te voorkomen dat je kind een hekel krijgt aan de feestdagen.
Hou dus bij het maken van de planning altijd rekening met de drukte van het programma, vooral bij jonge kinderen. Als ouder draag je hier de volledige verantwoordelijkheid voor. Het kan zo zijn dat dit voor jezelf nadelig uitpakt, maar dit moet je in het belang van je kind voor lief nemen.
5. Gedenk je ouderschap en spreek geen kwaad
Ook na een echtscheiding blijven jullie samen ouders van jullie kinderen. Geef kinderen nooit het gevoel dat ze moeten kiezen tussen papa en mama. Ook niet tijdens de feestdagen. Voor veel kinderen zorgt dit namelijk voor wonden die de rest van hun leven voelbaar zullen zijn.
Zijn er bijvoorbeeld spanningen tussen jou en je ex? Spreek dit dan nooit uit naar je kinderen. Houd kinderen altijd buiten ruzies en spreek geen kwaad over de andere ouder. Zo worden jullie kinderen niet de dupe van jullie problemen.
6. Gij zult flexibel zijn
Zelfs als de onderlinge afspraken vroegtijdig en weloverwogen gemaakt zijn, kan het gebeuren dat deze uiteindelijk toch niet blijken te werken. Ga bij onverwachte situaties -veroorzaakt door overmacht- niet te veel in discussie, ook als het uiteindelijk nadelig voor je uitpakt. Wees hier flexibel in en denk ook hier in het belang van je kind.
Je hoeft de feestdagen uiteraard niet eenzaam te vieren. Je kunt bijvoorbeeld zelf iets proberen te organiseren. Zijn er mensen in je directe omgeving die in een soortgelijke situatie zitten? Vier een kerstdag samen! Of ga eens langs bij vrienden of bij fijne buren.
7. Gij zult goed communiceren
Zeker na een scheiding is het niet vreemd dat je tijdens de decemberdagen veel stress ervaart, vooral op organisatorisch en financieel vlak. Daarnaast zijn de feestdagen voor veel gescheiden mensen een emotionele periode waarin het geduld gemakkelijk verloren kan worden.
Vergeet echter nooit dat je er niet alleen voor staat. Veel mensen zijn bereid je te helpen, maar het is wel belangrijk om deze hulp zelf te vragen. Wees duidelijk in je communicatie en de manier waarop je je gevoelens uit tegenover je naasten. Wellicht hebben zij dan ook wat meer geduld als de stress je naar het hoofd schiet.
8. Gij zult rekening houden met de gevoelens van anderen
Een echtscheiding kan ook voor familie en vrienden moeilijk zijn. Zeker als er jonge kinderen in het spel zijn. Voor naasten is het vaak moeilijk te begrijpen als jullie opeens niet meer samen zijn, terwijl het vaak zo gezellig is geweest.
Is je scheiding het resultaat van overspel? Of heb je snel na de splitsing een nieuwe partner? In dit geval is het verstandig om je nieuwe partner dit jaar nog niet aan te laten schuiven bij het kerstdiner, zeker als de scheiding vers is. Is dit wel jouw wens? Bespreek dit dan van tevoren altijd goed met je kinderen en de andere genodigden.
9. Gij zult niet liegen
Het is belangrijk om rekening te houden met de gevoelens van anderen. Toch is het raadzaam om hier niet in door te slaan.
Uiteraard is het nooit je bedoeling om iemand te kwetsen. Zeker tijdens de feestdagen is het voor veel mensen moeilijk om ‘nee’ te moeten zeggen tegen de uitnodiging voor het kerstdiner waar je al jaren ‘ja’ tegen zegt. Doe echter geen dingen tegen je zin. Wees eerlijk en laat aan iedereen zien dat jij achter je scheiding staat; ook als dat soms vervelend kan zijn voor een ander.
10. Gij zult elkaar het beste gunnen
Uiteindelijk heeft je ex net zoveel recht op een gezellige Kerst als jij. Probeer dit daarom nooit van hem of haar af te pakken. Vecht geen oude ruzies uit en gun elkaar tijd met de kinderen.
Iedereen roept het hardst dat-ie zijn of haar ex het allerbeste toewenst. Gezien de aanhoudende stijging van het aantal vechtscheidingen blijkt de praktijk echter weerbarstiger te zijn. Het kan dan ook nogal tegennatuurlijk aanvoelen om degene met wie je steeds ruzie maakt het beste te gunnen. Zeker als je kinderen roepen dat de kerstdag bij je ex leuker was.
Maar zeg nou eerlijk: zou Kerst dit jaar niet een stuk feestelijker worden als alle exen het goed hebben?