Kinderalimentatie berekenen
Als je gaat scheiden en minderjarige kinderen hebt, dan is de kans groot dat er kinderalimentatie betaald moet worden. Je kunt hier gratis online de kinderalimentatie berekenen met onze rekentool. Daarnaast gaan we in op de belangrijkste vragen over deze alimentatie.
Op deze pagina geven we antwoord op de volgende vragen:
- Zelf online kinderalimentatie berekenen
- Welke kosten vallen onder kinderalimentatie?
- Hoe lang duurt kinderalimentatie?
- Wat zijn tremanormen?
- Wat is de zorgkorting bij alimentatie voor de kinderen?
- Wijken de regels bij co-ouderschap af?
- Hoe bereken je de kinderalimentatie voor een samengesteld gezin?
- Hoe leg ik de hoogte van de alimentatie vast?
- Wat als ik er zelf niet uitkom?
Je zit nergens aan vast!
Zelf online kinderalimentatie berekenen
Wilt u de kinderalimentatie berekenen? Hier kunt u de kinderalimentatie op basis van de Tremanormen van de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak (NVVR) zoals deze nu gelden berekenen.
Welke kosten vallen onder kinderalimentatie?
Degene die de kinderalimentatie ontvangt, is verantwoordelijk voor alle kosten die met de kinderen verband houden. Er is echter één uitzondering. De verblijfskosten die je als niet-verzorgende ouder moet maken als de kinderen bij jou zijn, moet je zelf dragen. Maar verder wordt geen bijdrage meer verwacht voor bijvoorbeeld schoolreisjes, vakantie of de oppas. Uiteraard staat het je vrij hierover eigen afwijkende afspraken te maken in het ouderschapsplan.
Hoe lang duurt kinderalimentatie?
Kinderalimentatie moet worden betaald totdat het kind 21 jaar is geworden. Als het kind al eerder financieel op eigen benen staat, komt de verplichting te vervallen. Van belang is tevens of de kinderen studeren en daarvoor een toelage ontvangen. Ook kan het zijn dat je moet betalen na de 21e verjaardag als er sprake is van een lichamelijke of geestelijke handicap. Het kan bovendien zo zijn dat wanneer de plicht om partneralimentatie is komen te vervallen, je nog wel moet bijdragen aan de kosten van de kinderen.
Wat zijn tremanormen?
De tremanormen geven aan dat de hoogte van de te betalen alimentatie voor de kinderen kan worden berekend aan de hand van drie stappen:
- Kinderkosten;
- Hoogte van het gezinsinkomen;
- Draagkracht van de ouders.
De kosten van het kind worden bepaald aan de hand van het gezinsinkomen vóór de scheiding. Na de scheiding moeten die kosten dan door beiden partijen worden opgebracht. Tenminste, als blijkt dat je daar allebei voldoende draagkracht voor hebt. Er wordt ook naar fiscale aspecten gekeken, zoals het recht op de combinatiekorting.
Wat is de zorgkorting bij alimentatie voor de kinderen?
De mediator kijkt ook naar het aantal dagen dat de kinderen gemiddeld bij de betalende ouder verblijven. Is dat gemiddeld één dag per week, dan volgt er uit de wet een zorgkorting van 15%. Bij twee dagen per week wordt dat 25% en bij drie 35%. Deze percentages breng je in mindering op de hoogte van de te betalen kinderalimentatie.
Wijken de regels bij co-ouderschap af?
Bij co-ouderschap gelden iets andere regels, vooral omdat jullie de zorg voor de kinderen gelijk verdelen. Als je allebei ongeveer evenveel verdient, hoef je meestal geen alimentatie voor de kinderen te betalen. Ook als je niets betaalt of ontvangt, moet je de afspraken daarover vastleggen in het co-ouderschapsplan. Ga je het co-ouderschap beëindigen? Dan kan het zo zijn dat je dan alsnog moet betalen of gaat ontvangen.
Hoe bereken je de kinderalimentatie voor een samengesteld gezin?
Ga je in een samengesteld gezin wonen? Dat zou van invloed kunnen zijn op de kinderalimentatie. Vraag je scheidingsbemiddelaar naar de precieze voorwaarden.
Hoe leg ik hoogte van de alimentatie vast?
Hoewel je tot op zekere hoogte vrij bent om afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie, zal de rechter het toch moeten beoordelen. Tenzij je mag scheiden zonder rechter. Leg alle afspraken zorgvuldig vast in het ouderschapsplan.
Wat als ik er zelf niet uitkom?
Als het samen niet lukt om tot een voor beiden acceptabele kinderalimentatie te komen, dan schakel je een mediator in om te bemiddelen. Misschien is het dan sowieso goed om hulp bij scheiden in te roepen. Wij hebben over het hele land ervaren mediators beschikbaar die dit dagelijks bieden.