Alimentatie als hogere wetenschap
Als mediators zijn wij verplicht om regelmatig nascholing te volgen. Natuurlijk doen wij dat niet alleen uit verplichting, maar vooral omdat wij het belangrijk vinden om met voldoende expertise en kennis onze cliënten te kunnen ondersteunen in de mediation. Wij maken vaak een alimentatieberekening voor onze cliënten. Dit doen wij met speciale software en wij zijn daar vanzelfsprekend uitgebreid in geschoold. Toch vonden wij het tijd om weer eens opgefrist te worden.
De mediator en de advocaat
Met gepast enthousiasme toog mijn collega en compagnon met een wetboek onder de arm naar een dag ‘nascholing alimentatierekenen’. Samen met een aantal advocaten, juristen en mediators die allen ervaren waren in het programma. Het fijne was daardoor dat er diep op de materie ingegaan kon worden.
Tijdens deze scholing werd het verschil tussen scheiden met een mediator en met een eigen advocaat weer eens helder. Waar mijn collega de nieuwe kennis opdeed om te zoeken naar een gezamenlijk optimum voor de beide betrokken echtelieden binnen de casuïstiek, zochten de advocaten gepassioneerd naar mogelijkheden om de partneralimentatie zo hoog mogelijk te maken als zij dachten aan de alimentatiegerechtigde, of juist zo laag mogelijk te houden als zij dachten aan de alimentatieplichtige.
In wiens belang?
Wij vinden het belangrijk dat cliënten begrijpen waar een berekening op is gebaseerd. De advocaten binnen de scholing waren op zoek naar argumenten die een rechter zou begrijpen ten faveure van de eigen cliënt. Het is allebei ok. Er zijn situaties denkbaar waarbij je als partij niet wilt hoeven toegeven. Waarbij het fijn is als iemand anders de beslissing neemt over hoe verder te gaan. Of waar materie zo ingewikkeld is, dat je het niet goed kunt overzien. Allemaal momenten waarbij het goed en noodzakelijk is om door een kundig iemand te worden vertegenwoordigd. Iemand die voor jou gaat staan.
Laat het begrijpelijk blijven
In al die andere situaties willen wij er graag vanuit gaan dat ook alimentatie iets is dat begrijpelijk mag blijven. Een verantwoordelijkheid tussen twee ex-echtelieden die voor elkaar en voor hun kinderen een zo goed mogelijke toekomst willen. Als mediator mag je heel blij zijn dat je daar met je berekeningen als uitgangspunt een bijdrage aan kan leveren.